ZA OVE TRI NAMIRNICE MISLIMO DA SU DOBRE, A LUČE NAJVIŠE ŠEĆERA U KRVI: Dr Popović je upozorio i rekao ŠTA da JEDEMO bar dva puta nedeljno!

Autor: M.O.

Lifestyle

25.12.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mislite da nisu štetne, osobe sa insulinskom ezistencijom treba da ih izbegavaju!

ZA OVE TRI NAMIRNICE MISLIMO DA SU DOBRE, A LUČE NAJVIŠE ŠEĆERA U KRVI: Dr Popović je upozorio i rekao ŠTA da JEDEMO bar dva puta nedeljno!

Foto: K1 TELEVIZIJA/YOUTUBE/PRINTSCREEN

Svi znamo da je najčešća hronična bolest 21. veka dijabetes. Sada sve više ljudi oboleva od nje, pa uključujući i mlade ljude. 

U Srbiji boluje preko 770.000 ljudi 

Iako lekari govore da je to stanje sa kojim može da se normalno živi ako sve držimo pod kontrolom, nikako nije jednostavna bolest i laka. 

Ako se ne vodi računa o načinu života, ishrani i zdravlju, sve može da se iskomplikuje a tu nastaje ozbiljan problem. Endokrinolog dr Srđan Popović za K1 govorio je o uzrocima, simptomima i lečenju dijabetesa tipa 2.

Republika

Foto: Unsplash/ bruce mars, Shutterstock

Ove namirnice podižu šećer u krvi

 

- Mi sad imamo pankreotogene viruse koji neće napraviti zapalenje pluća, ali mogu da dovedu do dijabetesa. Ne možemo da pratimo tu vrstu virusa jer pankreas (u kojem se nalaze) je mali i nedostupan organ koji ima dve funckije - egzokrinu i endokrinu. Egzokrinu pravi pankreasni sok koji vari masti, a druga funkcija je lučenje insulina - objašnjava doktor.

Granica za dijabetes se danas pomerila, jer iako je tip dva nazvan "starački dijabetes", danas se javlja kod omladine. 

- Fenomen insulinske rezistencije dovodi do toga da ćelije više luče insulin. Ona može da se prevenira adekvatnom ishranom i fizičkom aktivnošću. Moramo da znamo da svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks - koliko namirnica otpušta šećera - nastavlja dalje endokrinolog i otkriva koje namirnice su najveći izvor ugljenih hidrata (šećera).

Šta izbegavati ako imate insulinsku rezistenciju 

  • Šargerepa, 
  • mladi grašak, 
  • pirinač. 

Ove tri namirnice bi trebali izbegavati, ali treba znati da postoje i one koje imaju nula glikemijski indeks. 

To je boranija, kupus, pasulj, kelj, karfiol.  Doktor je za kraj dodao da je unos ribe dva puta nedeljno idealno, ali i da je fizička aktivnost neophodna. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading