PRVI SIMPTOM RAKA CREVA NISU HEMOROIDI VEĆ OVO: U Srbiji je vodeći uzrok UMIRANJA, ključno je prepoznati BOLEST na vreme!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

05.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma je važno prepoznati podmukle simptome na vreme.

PRVI SIMPTOM RAKA CREVA NISU HEMOROIDI VEĆ OVO: U Srbiji je vodeći uzrok UMIRANJA, ključno je prepoznati BOLEST na vreme!

Foto: Shutterstock

Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. U Srbiji, rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi.

Dr Vladimir Nikolić iz Instituta za onkologiju kaže da postoje mnoge stvari koje možemo da učinimo da smanjimo šanse da se bolest ne pojavi. 

Kao prevencija je umerena i izbalansirana ishrana koja sadrži poveće, voće, orašaste plodove i malo dijetalnih vlakana u vidu osvenih pahuljica. 

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Ako se tumor dijagnostikuje u ranoj fazi, u prvim stadijumima, izlečenje je skoro 100 odsto

 

- Da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja - izjavio je Dr Vladimir Nikolić, onkolog, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, prenosi "Lepota i zdravlje".

U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20-30% viši nego u razvijenim zemljama Evrope.

Kako doktor navodi, veoma je bitno da razlikujemo krv u stolici od hemorodida i onu koja je simptom ovog raka. 

Kada je krv od hemoroida krv je dosta svetlija i nalazi se u samoj stolici. Ipak, ako ipak dođe do ovog potrebno je otići na detaljan pregled i utvrditi. 

Prvi simptomi: 

  • Neobnjašljiv gubitak težine, 
  • umor i slabost, 
  • uzroci uznemirenosti,
  • zamor, 
  • grčevi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dragi zeka

06.01.2024 14:58

Da, moj prijatelj je primetio krv u stolici nekoliko puta uzastopno. Otišao je kod lekara i rekli su mu da, čak i da se potvrdi da je rak (a jeste bio), može proći i 8 meseci dok bude operisan. Srećom, njegov sin dobro zarađuje i uz njegovu pomoć je odradio sve preglede za nekoliko dana, a potom je i operisan. Ali nisu svi u mogućnosti da to sebi priušte. E, zato nam je velika smrtnost od raka...