KARDIOLOG OTKRIO DA OVO VOĆE SPUŠTA KRVNI PRITISAK KAO OD ŠALE: Slatko je i omiljeno SVIMA, a telu čuda radi!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod visokog krvnog pritiska pomažu četiri vrste voća.

KARDIOLOG OTKRIO DA OVO VOĆE SPUŠTA KRVNI PRITISAK KAO OD ŠALE: Slatko je i omiljeno SVIMA, a telu čuda radi!

Foto: YouTube/CNN

Voće obezbeđuje važne hranljive materije za zdravlje srca, uključujući vlakna, kalijum i antioksidante. Ako vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak, "jedenje raznovrsnog voća i povrća može pomoći u kontroli krvnog pritiska“, kaže kardiolog David Sabgir.

Međutim, postoje određene vrste voća koje mogu pomoći u održavanju ili snižavanju krvnog pritiska, zahvaljujući svojim nutritivnim svojstvima.

 

1. Banane

Kada smo spomenuli da je kalijum hranljiva materija zdrava za srce, verovatno ste mislili da će banane biti na ovoj listi - i u pravu ste.

- Banane su dobar izvor kalijuma, za koji se pokazalo da pomaže u kontroli hipertenzije i poznato je po svojoj sposobnosti da smanji efekte natrijuma u ​​telu i ublaži napetost u zidovima krvnih sudova - objašnjava Sabgir.

Uključite više banana u svoju ishranu tako što ćete isprobati recepte poput smutija od avokada i banane ili čokoladnog i kokosovog doručka sa bananama, piše "eating well".

Foto: shutterstock

Banane su dobar izvor kalijuma

2. Avokado

- Ne samo da avokado sadrži dijetalna vlakna i nezasićene masti, od kojih su oba povezana sa kardiovaskularnim zdravljem, oni takođe sadrže 250 miligrama kalijuma po porciji, što je jednu trećinu od srednjeg avokada. Ishrana bogata kalijumom pomaže u neutralisanju nekih štetnih efekata natrijuma na krvni pritisak - objasnio je doktor.

3. Bobice

Bez obzira da li više volite maline, borovnice ili kupine, bobičasto voće može pomoći kod visokog krvnog pritiska, smatra lekar.

- Bobičasto voće sadrži antioksidante, uključujući antocijanine za koje istraživanja sugerišu da mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska - kaže on, citirajući istraživanje poput ove studije iz 2021. koju je objavila Molecular Nutrition & Food Research koja pokazuje vezu između većeg ukupnog unosa antocijanina i smanjenog rizika od srčanih oboljenja.

Foto: pixabay.com

Bobičasto voće sadrži antioksidante

4. Kivi

- Dobar izvor vitamina C, kivi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska kod ljudi sa primarnom hipertenzijom. Nedavna istraživanja su otkrila da dnevna porcija kivija može smanjiti sistolni krvni pritisak. On se poziva na istraživanje poput ove studije iz 2022. objavljene u Nutrients.

Kako se navodi u istraživanju, kivi takođe ima kalijum, što može uticati na njegovo dejstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading