''NEMAČKA ME SE PLAŠI, UGROŽENA MI JE BEZBEDNOST'' Smenjen šef kancelarije za Zaštitu ustava - pod budnim okom službi zbog ekstremizma!

Autor:

Svet

31.01.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši šef nemačke kancelarije za Zaštitu ustava (BfV) postao heroj ekstremno-desničarskih aktivista.

''NEMAČKA ME SE PLAŠI, UGROŽENA MI JE BEZBEDNOST'' Smenjen šef kancelarije za Zaštitu ustava - pod budnim okom službi zbog ekstremizma!

Foto: Tanjug/AP

Hans-Georg Masen, nekada istaknuti zastupnik demokratije u Nemačkoj, nalazi se sada pod pažljivim nadzorom bezbednosnih agencija koje je nekada predvodio.

Masen, koji je bio zadužen za zaštitu demokratije od nasilja i ekstremizma, smenjen je sa pozicije šefa nemačke kancelarije za Zaštitu ustava 2018. godine, nakon kontroverzi oko njegovog tretiranja desničarskih ekstremista.

Nakon smene, Masen je postao poznat po sve radikalnijim stavovima u vezi sa imigracijom i postao je heroj ekstremno-desničarskih aktivista, uključujući i one povezane sa kontroverznim likom Hajnriha 13, princa Rojsa. Rojs, koji je predvodio neuspešan pokušaj puča 2022. godine, privukao je podršku određenih krugova ekstremista, među kojima se isticao i Masen.

Masen je nedavno izjavio na svom X (nekadašnjem Tviter) nalogu: "Nemačka me se očigledno plaši", tvrdeći da je njegova lična bezbednost ugrožena, te da ga je nemačka agencija za unutrašnju bezbednost, BfV, stavila pod nadzor.

Ova tvrdnja dobija na značaju imajući u vidu Masenovu prethodnu ulogu u očuvanju bezbednosti i demokratije u zemlji.

Iz BfV stižu ograničeni odgovori na pitanja o nadzoru nad Masenom, pozivajući se na zakon o privatnosti koji, prema njihovim rečima, ograničava komentarisanje pojedinačnih slučajeva.

Međutim, Masen je na svojoj veb stranici objavio odgovor BfV na zahtev njegovog advokata za pristup informacijama, što potvrđuje da je njegova aktivnost temeljno praćena u bazama podataka namenjenim praćenju ekstremista.

Ova situacija baca svetlo na ozbiljnost sukoba između Masena i nemačkih bezbednosnih agencija, a istovremeno podseća na rastući uticaj ekstremno-desničarskih aktivista u Nemačkoj.

Neki strahuju da bi Masenov profil i njegova podrška ekstremistima mogli predstavljati ozbiljnu pretnju po bezbednost i stabilnost zemlje. S obzirom na njegovu prošlu ulogu u nemačkim bezbednosnim strukturama, javnost ostaje u iščekivanju dodatnih informacija o ovom značajnom razvoju događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading