EKSTREMISTI PRETE DA PREUZMU KONTROLU: Kancelar Šolc zabrinut zbog nasilnih poziva na protestima

Autor:

Svet

13.01.2024

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kancelar Olaf Šolc upozorava na ekstremiste na protestima u Nemačkoj

EKSTREMISTI PRETE DA PREUZMU KONTROLU: Kancelar Šolc zabrinut zbog nasilnih poziva na protestima

Foto: Tanjug/AP


Kancelar Olaf Šolc je izrazio zabrinutost zbog ekstremista koji pokušavaju da iskoriste društvene skupove i proteste u Nemačkoj, posebno poljoprivrednika, kako bi promovisali nasilje i ugrozili demokratiju. Istakao je da je legitimno izražavanje nezadovoljstva, ali da pretvaranje protesta u gnev ili prezir prema demokratskim procesima šteti svima.

Šolc je posebno naglasio blokade gradskih centara, puteva i prilaza autoputevima koje su organizovali poljoprivrednici koristeći traktore, ističući da su sporovi i nesuglasice deo demokratskog procesa. Međutim, upozorio je da ekstremisti koriste društvene mreže da podstiču bes, preziraju kompromise i truju demokratsku debatu, stvarajući toksičnu atmosferu koja ugrožava demokratiju.

Ekstremističke grupe i podrška poljoprivrednicima

Kancelar je istakao da krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podržava proteste nemačkih poljoprivrednika, koji su nezadovoljni smanjenjem javne pomoći. AfD je postala sve popularnija u anketama, a ekstremističke grupe putem društvenih mreža pozivaju na radikalizaciju akcija protiv vlade. Šolc je pohvalio predsednika Sindikata poljoprivrednika Joahima Rukvida što se jasno distancirao od ekstremista i oportunista koji promovišu pobunu i rušenje sistema.

Poziv na umerenost i duh kompromisa

Kancelar je istakao zahvalnost predsedniku Sindikata poljoprivrednika i pozvao na umerenost i duh kompromisa. Naglasio je da pozivanje na nasilje i lične pretnje nemaju mesta u demokratiji i da je važno očuvati demokratske vrednosti.

Najava velikog protesta poljoprivrednika u Berlinu

Zakazan je veliki protest poljoprivrednika u Berlinu za ponedeljak, a Šolc je izrazio nadu da će protest proteći mirno i da će biti izraženo nezadovoljstvo na demokratski način, bez nasilja i ekstremizma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading