OVA ZEMLJA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Izbori doneli ŠOKANTNE promene, u državi u koju hrle Srbi pobedila EKSTREMNA DESNICA! Dobili devet puta više nego 2019!

Autor:

Svet

23.10.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parlamentarni izbori u Švajcarskoj, održani u nedelju, doneli su značajne promene na političkoj sceni te zemlje.

OVA ZEMLJA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Izbori doneli ŠOKANTNE promene, u državi u koju hrle Srbi pobedila EKSTREMNA DESNICA! Dobili devet puta više nego 2019!

Foto: pixabay.com

Desničarska Narodna partija (SVP) osvojila je 62 poslanička mesta, što je devet više nego 2019. godine. Ovi rezultati pokazuju da je radikalna desnica ostvarila značajan uspeh.

Međutim, izbori su doneli i poraz za snage za zaštitu životne sredine. Stranke Zeleni i Zeleni liberali pretrpele su teške gubitke nakon što su osvojile rekordno visoku podršku na izborima 2019. godine. Zeleni su sa 28 poslaničkih mesta pali na 23, dok su Zeleni liberali sa 16 mesta pali na 10.

Desničarska partija Ženevski građanski pokret ponovo je ušla u nacionalni parlament, gde će imati dva mesta, nakon četvorogodišnjeg odsustva. Hrišćanska fundamentalistička desničarska stranka EDU povećala je broj svojih poslanika sa jednog na dva u Donjem domu.

Desničarska partija Lega osvojila je jedno mesto, dok su stranke radikalne desnice ukupno povećale svoj udeo sa 55 na 67 mesta u Donjem domu od ukupno 200 mesta. Partija centra osvojila je 29 mesta, a liberalni FDP 28.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Socijalisti su ostali prilično stabilni sa 41 mestom, što je povećanje za dva u odnosu na prethodne izbore. Levi centar i hrišćanski fundamentalistički evangelisti - EVP osvojili su po dva mesta.

U Švajcarskoj vladaju SVP, socijalisti, FDP i Partija centra od stvaranja aranžmana o podeli vlasti između četiri glavne stranke 1959. godine. Malo je verovatno da će se to promeniti nakon ovih izbora.

Ovi izbori pokazuju da se politički pejzaž Švajcarske menja. Pobeda desnice može se tumačiti kao reakcija na trenutne globalne trendove i izazove, kao što su migracija i klimatske promene. S druge strane, pad podrške strankama za zaštitu životne sredine može ukazivati na to da birači nisu zadovoljni njihovim odgovorima na ove izazove.

Ostaje da se vidi kako će ove promene uticati na buduću politiku Švajcarske. Bez obzira na to, jasno je da će politička dinamika u toj zemlji biti sve složenija i nepredvidljivija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading