SKLOPLJEN DOGOVOR U PARIZU, PRIMIRJE NA VIDIKU? Isplivao plan o prekidu sukoba na Bliskom istoku, oglasio se Hamas i ima jedan uslov!

Autor:

Svet

29.01.2024

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras su predstavnici Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara postigli okvirni dogovor o privremenom prekidu vatre u Gazi, zajedno sa oslobađanjem talaca.

SKLOPLJEN DOGOVOR U PARIZU, PRIMIRJE NA VIDIKU? Isplivao plan o prekidu sukoba na Bliskom istoku, oglasio se Hamas i ima jedan uslov!

Foto: Shuterstock

Ovaj potencijalni sporazum proizašao je iz razgovora održanih u Parizu, a danas bi trebalo da bude poslat Hamasu, saopštili su zvaničnici.

Prema informacijama, sporazum predviđa oslobađanje preostalih više od 100 talaca u fazama, uz istovremene pauze u borbama i dostavu humanitarne pomoći Gazi. Očekuje se da će se Palestinci koji su zatvoreni u Izraelu takođe naći među oslobođenima.

Šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, premijer Katara, izjavio je da je postignut "dobar napredak" i da je potrebno preneti sporazum Hamasu. Američki predsednik Džo Bajden je prošle nedelje pozvao na razgovore o ovim pitanjima.

Prema informacijama Kanala 12, okvir sporazuma uključuje 45-dnevnu pauzu u borbama, a zauzvrat će biti oslobođeno 35 talaca, dok bi do 250 Palestinaca takođe moglo biti pušteno na slobodu.

Izraelske novine "Haiom" izveštavaju da su izraelski pregovarači navodno obavestili sagovornike da njihova vlada neće pristati na okončanje rata. Međutim, iz kancelarije izraelskog premijera stiglo je saopštenje da neki izveštaji o uslovima sporazuma nisu tačni i neće biti prihvaćeni.

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je da teroristička grupa želi "potpuni i sveobuhvatni prekid vatre" u Gazi.

Ranije je posrednik iz Katara izneo okvir za privremeno primirje, ali je Hamas naglasio da se radi o trajnom prekidu vatre, te da će nakon prestanka borbi razgovarati o ostalim detaljima, uključujući oslobađanje talaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading