RUSIJA IZLAZI IZ SPORAZUMA O KONTROLI NAORUŽANJA: NATO poziva na jačanje odbrane i pružanje pomoći Ukrajini

Autor:

Svet

10.11.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, osnovni mehanizmi kontrole naoružanja su prestali da funkcionišu, što je izazvalo zabrinutost širom sveta.

RUSIJA IZLAZI IZ SPORAZUMA O KONTROLI NAORUŽANJA: NATO poziva na jačanje odbrane i pružanje pomoći Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

 

 Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da je Rusija, povlačenjem iz Sporazuma, pokazala potpuno zanemarivanje kontrole naoružanja i time ugrozila bezbednost svih zemalja u regionu. Upravo zbog toga je neophodno pojačati NATO i jačati odbranu, kako bi se sačuvala stabilnost i bezbednost u Evropi.


Stoltenberg je na pres-konferenciji u Nemačkoj sa ministrom odbrane te zemlje Borisom Pistorijusom istakao da je Rusija potkopavanjem bezbednosti i povlačenjem iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, odstupila od svih glavnih sporazuma o kontroli naoružanja. Ova situacija čini svet opasnijim i pokazuje koliko je važno jačati NATO i njegovu odbrambenu sposobnost. Lideri Alijanse su se složili da je neophodno pojačati odbranu i nastaviti pružanje vojne pomoći Ukrajini.


Stoltenberg je naglasio da su već pružili Ukrajini pomoć bez presedana i da su spremni da nastave sa ovom praksom, ne samo zbog datog obećanja na samitu u Vilnjusu, već i zbog sopstvenog interesa da se održi stabilnost u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je završena procedura povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi i da za Moskvu ovaj dokument više ne postoji. Nakon toga, Sjedinjene Američke Države su objavile da će suspendovati ispunjavanje obaveza u okviru Sporazuma od 7. decembra. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je istakao da su "kap koja je prelila čašu" bile aktivnosti Zapada, kao što je pristupanje Finske u NATO i procedura prijema Švedske u Alijansu. On je naglasio da bi novi pregovori o kontroli nad konvencionalnim naoružanjem u Evropi bili mogući samo ukoliko Zapad odustane od antiruske politike.

Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi je potpisan 1990. godine u Parizu, a stupio je na snagu dve godine kasnije. U njemu nisu učestvovali neutralni i nesvrstani učesnici Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS, od 1995. godine – OEBS), a sam Sporazum je bio zatvoren za pristupanje država koje nisu bile članice NATO-a i Varšavskog pakta. Rusija je 2007. godine suspendovala učešće u Sporazumu dok zemlje NATO-a ne ratifikuju dokument i ne počnu da ga ispunjavaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading