KATASTROFA NA ISLANDU! Lava GUTA GRAD, kuće gore na sve strane! Stanovnici u suzama mole za pomoć (VIDEO)

Autor:

Svet

15.01.2024

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nestvaran prizor koga su se svi pribojavali još od početka decembra da će se jednom dogoditi

KATASTROFA NA ISLANDU! Lava GUTA GRAD, kuće gore na sve strane! Stanovnici u suzama mole za pomoć (VIDEO)

Foto: x/bjorn steinbekk

Islanđani su slomljeni. O očaju i potpunom beznađu deo stanovnika grada Grindavika posmatra od sinoć kako se lava širi gradom i prekriva ga brzinom svetlosti.

U nedelju uveče, otvorila se nova pukotina na asfaltu dubine najmanje 150 metara! Lava iz sata u sat sve više prekriva Grindavik, a zapaljene su najmanje četiri kuće.

Hitna pomoć i vatrogasci su na licu mesta i upozoravaju uplakano stanovništvo da ne prilazi svojim kućama. Grad je blokiran nakon širenja lave koja je, čega su se svi pribojavali, ipak pronašla put kako da iz unutrašnjosti zemlje prodre na površinu.

Predsednik Islanda Gudni Joganeson rekao je da i pored stravičnih prizora niko ne gubi nadu i da će država pronaći način da se izbori sa ovom katastrofom.

 

 

"Prolazili smo u istoriji kroz sve i svašta. Ne treba gubiti nadu. Pokazaćemo saosećanje i empatiju prema svakom stanovniku Grindavika i Islanda.

"Mi Islanđani smo u ovome zajedno", zaključio je drhtavim glasom Gudni.

"Ovo su jedinstvene okolnosti. Slomljeni smo. Sada moramo da dobijemo podršku vlade. Znamo da je nacija uz nas u ovome i saoseća, ali moramo dobiti široku podršku i puno radimo na tome", rekao je. 

Najveći problem je što lava iz sata u sat pronalazi nove načine da izađe na površinu grada. Ugrožene su cevi a instalacije pucaju. U gradu više nema tople vode i struje.

"Sasvim je jasno da sada moramo da što pre pronađemo trajni smeštaj za ljude", rekao je predsednik Joganeson.

Ima u ovom haosu i dobrih vesti. Nasipi su uspeli da usmere tok lave iz veće pukotine prema zapadu. Manja pukotina izbacuje lavu ka centru grada i pravi veliku štetu.

Severna i veća pukotina duga je oko 900 metara i iz nje lava teče uglavnom prema zapadu. Uglavnom je severno od nasipa koji su nedavno izgrađeni. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading