STIŽE NAM NEOBIĆNA PROMENA VREMENA! Kiša koju su meteorolozi najavljivali danima, biće OBOJENA - Evo šta je razlog i šta kažu meteorolozi!

Autor:

Vesti

22.12.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiže nam vulkanski pepeo sa Islanda.

STIŽE NAM NEOBIĆNA PROMENA VREMENA! Kiša koju su meteorolozi najavljivali danima, biće OBOJENA - Evo šta je razlog i šta kažu meteorolozi!

Foto: Republika.rs, E/Stock

Kišonosni oblaci koji su stigli u Srbiju najavljeni su već neko vreme, a sada su konačno doneli kišu i pljuskove širom zemlje. 

Meteorološkinja Milena Ćirković ističe da će ova promena vremena biti praćena jakim severozapadnim vetrom na visini od oko 10 metara, kao i pojavom vulkanskog pepela koji dolazi sa Islanda. 

Interesantno je da se pesak sa Islanda kreće ka Nemačkoj, a zatim preko Srbije ide ka Rusiji, pa se očekuje da kiša i sneg mogu biti obojeni i prljavi zbog prisustva vulkanskog pepela. Važno je naglasiti da količina pepela koja stiže do Srbije ne utiče na zdravlje ljudi, a slična situacija se često javlja i sa saharskom peskom, što rezultira zamućenošću atmosfere i obojenim padavinama.

Republika

Foto: shutterstock

 

 


Meteorološkinja ističe da kišonosni oblaci u kombinaciji sa vetrom imaju sposobnost da pročiste ekstremno zagađen vazduh u Srbiji. Temperatura će ostati gotovo nepromenjena, čak će u pojedinim gradovima biti toplije nego juče, sa temperaturom do 12 stepeni. Trenutno je na snazi meteoalarm koji upozorava da za 24 sata može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom, dok se na planinama očekuje sneg i formiranje manjeg snežnog pokrivača.


Milena Ćirković objašnjava da je promena vremena posledica pada vazdušnog pritiska i primeštanja fronta sa severozapada. Front nosi oblake bogate vodenom parom, što rezultira padavinama koje ponegde mogu biti i pljuskovite. Danas će biti oblačno i tmurno, sa slabom do umerenom kišom širom Srbije, uz provejavanje susnežice i snega na planinama.


Vrednosti temperature će polako rasti, sa najtoplijim delom dana prognoziranim od 6 do čak 12 stepeni, što je daleko iznad proseka za zimski deo godine. Za dane vikenda se očekuje tmurno vreme, sa slabom kišom još u subotu, dok će od nedelje biti suvo. Temperature će i dalje biti iznad proseka, sa minimalnom oko nule i maksimalnom oko 10 stepeni. Takođe, tokom vikenda se očekuje niska oblačnost, koja može smanjiti horizontalnu vidljivost blizu planinskih prevoja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading