ZASTRAŠUJUĆA SNAGA PRIRODE! Dramatične scene na Islandu: Erupcija vulkana bi mogla da potraje nedeljama, snimci iz vazduha ostavljaju bez daha! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

20.12.2023

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erupcija vulkana na dalekom severu Evrope privlači pažnju sveta svojom snagom i intenzitetom.

ZASTRAŠUJUĆA SNAGA PRIRODE! Dramatične scene na Islandu: Erupcija vulkana bi mogla da potraje nedeljama, snimci iz vazduha ostavljaju bez daha! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

Na jugozapadu Islanda preksinoć je eruptirao vulkan nakon višenedeljnih intenzivnih zemljotresa, saopštio je meteorološki zavod te zemlje. 

Četvrtu erupciju vulkana u prethodne tri godine u ovoj zemlji najavilo je oko 800 zemljotresa tog dana. Oko 4.000 stanovnika grada Grindavika u blizini koga je lava izbila evakuisani su.

 

 

Iako je intenzitet erupcije opao u odnosu na dramatične prizore zabeležene u utorak ujutru, magma i dalje kulja iz vulkana. Satelitske snimke koje je objavila kompanija Maxar pružaju dodatni uvid u razmeru erupcije.

Ministar spoljnih poslova Islanda, Bjarni Benediktson, izjavio je da su stručnjaci upozorili da bi erupcija mogla da traje mesecima. Uporedio je aktuelnu erupciju s onima koje su se dešavale prethodnih godina, opisujući ih kao "lepe turističke erupcije".

- Šta da očekujemo u budućnosti? Ono što nam govore jeste da bi se ovo moglo nastaviti nedeljama ili čak potencijalno mesecima - rekao je Benediktson.

Benediktson je naglasio da je sreća u nesreći to što erupcija nije ugrozila obližnji ribarski grad Grindavik, koji je evakuisan iz predostrožnosti u novembru.

Iako erupcija nije direktno ugrozila naselja, ljudima se neće omogućiti povratak u njihove domove dok se situacija ne stabilizuje. Ministar je istakao da vlasti pažljivo prate situaciju i da im naučnici svakodnevno pružaju nove informacije.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Icelandic coast guard

 

Fotografije erupcije sa satelita koje je objavila kompanija Maxar, kao i spektakularni snimak iz vazduha helikoptera obalske straže islandske meteorološke službe, svedoče o dramatičnom prirodnom događaju.

Island ostaje pod pažljivim nadzorom kako bi se pružile relevantne informacije i osigurala bezbednost lokalnog stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading