ČUDO NA ISLANDU: Vulkan proradio, izbacuje lavu a NAROD SE VESELI! Evo zašto su svi u ovoj katastrofi SREĆNI

Autor:

Svet

19.12.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erupcija je otvorila pukotinu od četiri kilometra iz koje su izvirile fontane lave. Ali na svojoj najjužnijoj tački pukotina je još uvek bila tri kilometra udaljena od Grindavika

ČUDO NA ISLANDU: Vulkan proradio, izbacuje lavu a NAROD SE VESELI! Evo zašto su svi u ovoj katastrofi SREĆNI

Foto: abc news printscreen

Dva meseca posle zastrašujućih upozorenja seizmologa i vulkanologa da bi erupcija vulkana na Islandu mogla da u potpunosti uništi grad Grindavik i okolna sela, on je zaista i proradio.

Erupcija je otvorila pukotinu od četiri kilometra iz koje su izvirile fontane lave. Ali na svojoj najjužnijoj tački pukotina je još uvek bila tri kilometra udaljena od Grindavika.

Lava izlazi i širi se područjem, ali na svu sreću građana, ona ide u suprotnom pravcu od Grindavika!

Što je još bolje, stručnjaci smatraju da će se ovaj trend samo nastaviti i da nijedan ljudski život a ni imanje u kraju neće biti ugroženi.

Erupcija vulkana u ponedeljak uveče na poluostrvu Rejkjanes poslala je lavu i dim više od 100 metara u vazduh nakon nedelja intenzivne seizmičke aktivnosti.

- Erupcija ne predstavlja opasnost po život. Nema prekida u letovima za i sa Islanda, a međunarodni koridori letenja ostaju otvoreni - saopštila je vlada Islanda.

Vlasti su prošlog meseca evakuisale skoro 4.000 stanovnika ribarskog grada Grindavik oko 40 km jugozapadno od glavnog grada Rejkjavika.

Slike i snimci erupcije pokazali su jarko žutu, narandžastu i crvenu lavu u oštrom kontrastu sa noćnim nebom, prenosi Rojters.

- Erupcija se dešava severno od sliva, tako da lava ne teče prema Grindaviku - rekao je geolog Bjorn Odson za javni servis RUV.

Smešten između Evroazijske i Severnoameričke tektonske ploče, među najvećima na planeti, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading