DRAMA NA ISLANDU! ZABELEŽENA NOVA ERUPCIJA VULKANA: Civilna odbrana podigla stepen opasnosti na VANREDNI NIVO

Autor: D.B.

Svet

14.01.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo područje već je imalo iskustvo sa erupcijama vulkana, posebno sa poslednjom koja se dogodila 18. decembra prošle godine u vulkanskom sistemu Svartsengi.

DRAMA NA ISLANDU! ZABELEŽENA NOVA ERUPCIJA VULKANA:  Civilna odbrana podigla stepen opasnosti na VANREDNI NIVO

Foto: Tanjug/AP Photo/Marco Di Marco

Na jugozapadu Islanda, nedaleko od grada Grindavika, danas je zabeležena nova erupcija vulkana, što je izazvalo zabrinutost među stanovništvom. Ova oblast, koja je od 2021. godine već iskusila pet erupcija vulkana, ponovo se našla u centru pažnje islandskih vlasti i medija.

Evakuacija stanovništva

Prethodno evakuisanih oko 4.000 stanovnika Grindavika, kao i posetioci obližnje turističke atrakcije - geotermalne banje Plave lagune, ponovo su se našli u situaciji koja zahteva hitne mere. Civilna odbrana je podigla stepen opasnosti na vanredni nivo, prateći razvoj situacije i pružajući podršku ugroženim područjima.

Prošle erupcije i posledice

Ovo područje već je imalo iskustvo sa erupcijama vulkana, posebno sa poslednjom koja se dogodila 18. decembra prošle godine u vulkanskom sistemu Svartsengi. Tokom te erupcije, Grindavik je bio pošteđen direktnih šteta, s obzirom na to da je lava tekla u drugom smeru, zaobilazeći grad. Međutim, ova nova erupcija izaziva strepnju među lokalnim stanovništvom, s obzirom na nepredvidive posledice koje vulkanska aktivnost može izazvati.

Uticanje na turizam

Pored uticaja na lokalno stanovništvo, erupcija vulkana ima i značajan uticaj na turizam, s obzirom na to da je evakuisan i hotel u blizini Plave lagune, jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija na Islandu. Ovo naglašava koliko je vulkanska aktivnost važan faktor u planiranju i upravljanju turističkim destinacijama.

Island, poznat po svojoj spektakularnoj prirodi i geotermalnim aktivnostima, još jednom se suočava sa izazovima koje donosi život na ovako aktivnom geološkom području. Nadamo se da će mere opreza i evakuacije biti dovoljne da zaštite stanovništvo i da će se ova situacija rešiti sa što manje posledica.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading