MOBILIZACIJA ĆE IH POSVAĐATI NA KRV I NOŽ: Novi sukob Zelenskog i Zalužnjeg, od pomirenja tek sada nema ništa

Autor:

Svet

04.01.2024

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, zajedno sa vojnim rukovodstvom i Ministarstvom odbrane zemlje, danas je održao prvu raspravu o vladinom nacrtu zakona o mobilizaciji, a kako saznaje ukrajinski portal "Nju Vojs" od svojih izvora, narodni poslanici i vojno rukovodstvo već su počeli da razmatraju moguće izmene i dopune spornih odredbi.

MOBILIZACIJA ĆE IH POSVAĐATI NA KRV I NOŽ: Novi sukob Zelenskog i Zalužnjeg, od pomirenja tek sada nema ništa

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima jednog od poslanika, na sastanku se raspravljalo o spornim normama koje se odnose na mobilizaciju osoba sa trećom grupom invaliditeta, ali i one kojima je predviđeno uvođenje elektronskih vojnih poziva.

"Bilo je veoma emotivnih diskusija. Kako u pogledu invalidskih normi, tako i u pogledu elektronskih poziva. Pitali smo zašto je ova norma uopšte uvedena", rekao je neimenovani izvor "Nju Vojsa".

Glavnokomandujući Valerij Zalužnji se ne slaže sa predloženom uredbom da se u redove ukrajinske vojske uvrste zatvorenici i osuđenici, ali je, ipak, kako tvrdi izvor, istakao da je ukrajinskoj vojsci, sa druge strane, neophodno još ljudi, uzimajući u obzir najavljene mobilizacije u Rusiji.

Zalužnji je rekao da će pokušati da spasi svaki život, najavljujući da će obuka za nove regrute trajati 80 dana.

Drugi sagovornik ukrajinskog medija rekao je da su odboru prisustvovali i ministar prosvete i nauke Oksen Lisovij, šef Nacionalne policije Ivan Vihivski i ministar Oleg Nemčinov.

Zalužnji i lider Ukrajine Volodimir Zelenski nisu po mnogim pitanjima u poslednje vreme na istim talasnim dužinama, a pitanje mobilizacije svakako je jedno od njih.

Zalužnji smatra da je važno znati koga treba angažovati u vojne svrhe, dok bi Zelenski da pozove sve muškarce koji su kadri da odgovore na izazove. 

Zbog mnogih spornih pitanja, njih dvojica jedva da i razgovaraju u poslednje vreme.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading