USISAVA KISEONIK I RAZARA LJUDSKO TELO NA KOMADIĆE! Evo s kakvim BRUTALNIM oružjem su Ukrajinci napali Ruse (VIDEO)

Autor:

Svet

03.01.2024

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Termobarično oružje, čija je upotreba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kiseonik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarična bomba usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorila eksploziju visoke temperature

USISAVA KISEONIK I RAZARA LJUDSKO TELO NA KOMADIĆE! Evo s kakvim BRUTALNIM oružjem su Ukrajinci napali Ruse (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Služba bezbednosti Ukrajine tvrdi da je prvi put napala ruske brodove u blizini poluostrva Krim bespilotnim brodovima "Sea Baby" naoružanim raketnim bacačima.

Novinski portal Ukrajinska pravda objavio je video snimak koji mu je dostavila Služna bezbednosti Ukrajine (SBU), na kojem se navodno vidi napad.

Šef SBU Vasil Maljuk rekao je za Ukrajinsku pravdu da se na snimku vidi kako "ukrajinski dronovi gađaju ruske brodove koji su isplovili iz krimske luke kako bi ih potopili".

Međutim, Maljuk je rekao da dronovi nisu pobegli nakon što su Rusi pucali na njih, već su se okrenuli i uzvratili vatru, piše Jutarnji.

Na snimku se može videti da je na ruske brodove ispaljeno 14 projektila, verovatno iz bespilotnih brodova "Sea Baby". Na snimku se ne može potvrditi da li su ti projektili zaista nešto pogodili.

"Na dronovima postoji oružje koje im omogućava da se bore na otvorenom moru“, napisala je Ukrajinska pravda.

 

 

Bespilotni brodovi "Sea Baby" koji se mogu videti na snimku koji je objavila Ukrajinska Pravda najverovatnije su bili naoružani nevođenim termobaričnim raketnim bacačima RPV-16, rekao je za Ratnu zonu penzionisani kapetan ukrajinske mornarice Andrij Riženko.

Termobarično oružje, čija je upotreba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kiseonik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarična bomba usisava kiseonik iz okolnog vazduha da bi stvorila eksploziju visoke temperature.

To je dvostepeno oružje - prvostepeno punjenje raspršuje gorivo poput oblaka koji može da prodre u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, distribuirajući aerosol sastavljen od veoma finog materijala, od goriva na bazi ugljenika do sitnih metalnih čestica .

Drugo punjenje pali taj oblak, stvarajući vatrenu loptu, ogroman udarni talas i vakuum koji usisava okolni kiseonik.

Udarni talas, koji bukvalno isisava vazduh iz pluća, može trajati mnogo duže od konvencionalnog eksploziva i sposoban je da izazove potpunu dezintegraciju ljudskog tela.

Ako ova plovila sada budu mogla da ispaljuju termobarične rakete, ukrajinske snage će moći da izvedu složenije napade.

SBU je koristila ove brodove kada je napala Krimski most u julu 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading