PUTINOV ŠOK ZA ŠOLCA! Ruski predsednik zabio kolac između dve glavne zemlje Evropske unije!

Autor:

Svet

07.05.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svečanosti su prisustvovali Pjer Levi i predstavnici Mađarske i Slovačke, dok je Aleksander Lambsdorf pozvan u Berlin na konsultacije

PUTINOV ŠOK ZA ŠOLCA! Ruski predsednik zabio kolac između dve glavne zemlje Evropske unije!

Foto: Tanjug/AP

Slava, slava našem ruskom caru, Gospodom nama datom gospodaru! Ovim stihovima iz opere Mihaila Glinke, uz grmljavinu 30 artiljerijskih plotuna, u Kremlju je hor pozdravio Vladimira Putina, koji je peti put položio zakletvu kao izabrani predsednik Rusije. Putin je istovremeno zadao i težak udarac jedinstvu dve glavne zemlje EU pošto je na inauguraciju došao ambasador Francuske, dok je nemački otišao u Berlin.

PUTIN OBEĆAO POBEDU

Pjer Levi, francuski ambasador, u Andrejevskoj sali Velikog kremaljskog dvorca, saslušao je obraćanje Putina koji je naciji obećao pobedu u ratu s Ukrajinom koju podržava zapad.

- Mi smo jedinstven i velik narod i zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i ostvariti naše planove. Pobedićemo zajedno - poručio je Putin u obraćanju naciji iz Andrejevske sale Velikog kremaljskog dvorca.

Amerikanka pobegla iz Moskve

Ambasadorka Amerike Lin Trejsi čak je otputovala iz Rusije uoči inauguracije, a Stejt department je saopštio da je ona otišla iz ličnih razloga. Tako je u Moskvi ostao samo otpravnik poslova američke ambasade.

Svaki diplomata sa zapada morao je da ima osećaj da se ostvaruje najgori košmar koji će trajati još najmanje šest godina, na koliko je Putin izabran. Ruski predsednik obećao je da će uvesti u vlast borce koji su se istakli na frontu, nastaviti razvoj države i s partnerima izgraditi multipolarni svet koji će zameniti hegemoniju Zapada.

Rojters je ocenio da dolazak ambasadora Levija odražava raskol dve vodeće zemlje i ličnosti EU - predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca, pošto je ambasador Aleksander Lambsdorf pozvan na nedelju dana u Berlin na konsultacije. Predstavnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristijan Hofman naveo je da ova zemlja ne priznaje legitimnim izbore u Rusiji na kojima je s 87,28 odsto pobedio Putin, kog Berlin od tada ne naziva predsednikom. Izvor iz francuskog ministarstva spoljnih poslova rekao je za Rojters da dolazak njihovog ambasadora na svečanost u Kremlju ne znači da Pariz priznaje legitimitet izbora Putina, već samo to da ima ambasadu u Moskvi.

Ništa od raketnih udara, London i Kijev se uplašili

Na ceremoniji nije bilo ambasadora Velike Britanije Nika Kejsija, ali je on dan ranije bio pozvan u ministarstvo spoljnih poslova zbog izjave ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da Kijev ima pravo da britanskim raketama gađa ciljeve u Rusiji. Kejsiju je rečeno da će se u tom slučaju na meti naći svi britanski vojni objekti i tehnika u Ukrajini, ali i van nje. Istovremeno, Moskva je naredila vežbu pripreme i primene taktičkog nuklearnog naoružanja u Južnom vojnom okrugu, dakle na teritoriji Evrope. Ruski izvori smatraju da je ovo bio razlog što je izostao najavljivani ukrajinski udar dronovima i raketama u vreme inauguracije.

PRETNJA SMEKŠALA PARIZ

Pritom je ambasador Pjer Levi dan ranije pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova zbog ratobornih izjava svog predsednika Emanuela Makrona, koji je pretio da će poslati vojsku u Ukrajinu. Odmah potom, Pariz je saopštio da Legija stranaca neće ratovati s Rusijom u Ukrajini, a Levi je potvrdio dolazak na inauguraciju, kojoj su prisustvovali i ambasadori Mađarske i Slovačke.

Vlada podnela ostavku, Šojguu se drma fotelja

Ruska vlada s premijerom Mihailom Mišustinom na čelu podnela je ostavku. Putin ima rok od dve nedelje da predloži novog mandatara. U Moskvi se ne očekuju kardinalne kadrovske promene u vladi, mada mnogi nisu sigurni da li će ministar odbrane Sergej Šojgu zadržati svoje mesto.

Počasni gosti razredna i Stiven Sigal

Putin je na inauguraciji imao dvoje počasnih gostiju među oko 2.600 zvanica. To su bili Vera Gurjevič, njegova razredna i nastavnik nemačkog jezika iz Sankt Peterburga, i Stiven Sigal, američki glumac. Sigal ima i rusko državljanstvo, pošto mu je deda bio graditelj podmornica u Vladivostoku, i jedini je bio izuzet od obaveze da nosi odelo i od zabrane upotrebe mobilnih telefona.

- S Putinom će budućnost biti lepša. On je najveći svetski lider - izjavio je Sigal.

9 KLJUČNIH FAZA PROTOKOLA

1. Svih pet puta 2000, 2004, 2012, 2018. i sad Putin je podneo zakletvu 7. maja.

2. Po ustaljenom protokolu, on je iz radnog kabineta u Kremlju krenuo novim modelom blindirane predsedničke limuzine aurus senat.

3. U salu je unet primerak Ustava s koricama od kože guštera Varana i predsednički znak, koji su položeni na govornicu.

4. Na tribinu su se popeli predsednici Ustavnog suda Valerij Zorkin, Saveta Federacije Valentina Matvijenko i Državne dume Vjačeslav Volodin.

5. Putin je prošao kroz nekoliko sala do najveće Andrejevske, dok je orkestar svirao marš "Naš predsednik".

6. Predsednik je položio zakletvu: "Kunem se da ću uvažavati, braniti građane i Ustav, kao i da ću štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i celovitost države i verno služiti narodu."

7. Predsednik Ustavnog suda proglasio je Putina predsednikom, gardisti su uneli državnu zastavu uz zvuke himne, a na najvećoj kupoli Kremlja razvijena je predsednička standarda.

8. Putin je iz dvorca otišao u Blagoveštenski sabor Kremlja, gde je blagodarenje služio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Patrijarh je blagoslovio predsednika.

9. Na Sabornom trgu Kremlja Putin je prisustvovao paradi Predsedničkog puka, koji 7. maja slavi svoj dan.

Pukovnici-izdajnici spremali atentat na Zelenskog

U Kijevu su uhapšena dvojica pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su pripremali atentat na predsednika Volodimira Zelenskog, šefa Službe bezbednosti Ukrajine Vasilija Maljuka i načelnika vojne obaveštajne uprave Kirila Budanova.
Kako se navodi, pukovnici UDO Andrej Guk i Aleksej Derkač su regrutovali ljude iz okruženja Zelenskog za atentat, dok su ruskom FSB javljali kretanje Budanova i Maljuka, koji je trebalo da budu likvidirani raketnim udarom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading