PUTINOV BLICKRIG OSTAVIO UKRAJINCE U ŠOKU: Napad na Harkov pokazao sve slabosti protivnika, Zelenski od OVE INFORMACIJE više ne može ni da spava

Autor:

Svet

19.05.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu

PUTINOV BLICKRIG OSTAVIO UKRAJINCE U ŠOKU: Napad na Harkov pokazao sve slabosti protivnika, Zelenski od OVE INFORMACIJE više ne može ni da spava

Foto: Tanjug AP

Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocenjuje Njujork tajms.

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija.

"Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene", navodi list.

Njujork tajms ipak ukazuje da je ruska vojna grupa Sever imala ogromnu prednost u artiljeriji i avijaciji u odnosu na ukrajinske jedinice, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama po ukrajinske snage i iscrpljivanjem potencijala ukrajinske PVO.

List dodaje da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost, što najviše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog baca u očaj.

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer, kako navod Njujork tajms, ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti.

Inače, u jednom selu u ruskoj Belgorodskoj oblasti zapalio se krov crkve usled pada drona Oružanih snaga Ukrajine, a žrtava nije bilo, saopštio je danas na Telegram kanalu guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajinske oružane snage napale su selo Malo Gorodišče dronom kamikazom. Usled njegovog pada i naknadne detonacije zapalio se krov crkve Svetog Sergija Radonješkog", naveo je on.

Vatrogasci gase požar, prenosi RIA Novosti. Gladkov je takođe saopštio da je u Černjanskom okrugu Belgorodske oblasti oboren dron i da su oštećene dve kuće i jedan automobil.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading