PORED SRBIJE, DANAS SU IZBORI I U OVOJ ZEMLJI: Dva pitanja su KLJUČNA, gori im pod nogama, moraju rešiti probleme pod hitno!

Autor:

Svet

02.06.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa nestrpljenjem se očekuju rezultati kako bi se videlo kakav će to uticaj imati na dalji razvoj zemlje

PORED SRBIJE, DANAS SU IZBORI I U OVOJ ZEMLJI: Dva pitanja su KLJUČNA, gori im pod nogama, moraju rešiti probleme pod hitno!

Foto: Tanjug/AP

Danas se u Meksiku održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 100 miliona ljudi.

Birači u 32 savezne države biraju predsednika koji će zameniti odlazećeg predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je proširio socijalne programe, ali nije uspeo da suzbije nasilje meksičkih kartela, prenosi AP.

Kandidati i glavna pitanja

Vodeći kandidat na izborima iz Pokreta nacionalnog preporoda (Morena) je gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum, koja je obećala nastavak Obradorove politike.

Ankete predviđaju njenu pobedu, a njen glavni rival je bivša senatorka iz Stranke nacionalne akcije Šočitl Galvez, čiji je otac bio pripadnik domorodačkog naroda Otomi.

Treći po popularnosti kandidat je bivši poslanik Predstavničkog doma Horhe Alvarez iz stranke Građanski pokret.

Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su nasilje kartela i ekonomija. Obradora su kritikovali zbog nedovoljno strogog pristupa borbi protiv nasilja kartela, dok je ekonomija održavala rast BDP-a od 1 odsto na godišnjem nivou.

Politika i demokratske institucije

Vladajuća stranka Morena se nada da će osvojiti dvotrećinsku većinu u Kongresu koja je potrebna da bi se promenio ustav, kako bi ukinula nadzorne agencije koje su, prema tvrdnjama stranke, neefikasne i rasipničke.

Opozicija, s druge strane, smatra da bi takav potez ugrozio demokratske institucije Meksika.

Pravo glasa i izbori

Predsednik Meksika se bira na šestogodišnji mandat u jednom krugu glasanja, a birači će danas glasati i za 128 senatora, 500 predstavnika u donjem domu Kongresa i za gotovo 20.000 pozicija u lokalnoj vlasti.

Izbori u Meksiku su od izuzetnog značaja za budućnost zemlje, a pitanja nasilja kartela i ekonomije su glavne teme oko kojih se vodi politička borba.

Sa nestrpljenjem se očekuju rezultati kako bi se videlo kakav će to uticaj imati na dalji razvoj Meksika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading