TAJNA VEČERA MAKRONA I ŠOLCA! Uzavrela diplomatska aktivnost uoči posete kineskog lidera u Beogradu!

Autor:

Vesti

03.05.2024

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačku brine moguće povezivanje osovine Beograd-Peking-Budimpešta sa Parizom

TAJNA VEČERA MAKRONA I ŠOLCA! Uzavrela diplomatska aktivnost uoči posete kineskog lidera u Beogradu!

Foto: Profimedia Attila Kisbenedek Afp Profim, AP Kenzaburo Fukuhara, Tanjug/Zoran Zestic, Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće u utorak i sredu domaćin predsedniku NR Kine Si Đinpingu. Uoči posete i njihovog devetog po redu zvaničnog susreta, tokom kog će razgovarati o daljem unapređenju političkih i ekonomskih veza, ceo svet je na nogama, o čemu svedoči i odlazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Pariz, gde se na tajnoj večeri sreo s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Obradović: Svi bi da se dodvore Kini

Darko Obradović iz Centra za strateške analize smatra da je u doba geopolitičkih rivalstava važno negovati dobre odnose, na direktan način, kako to Srbija radi sa Kinom. A svi koji će tumačiti ovu posetu kao neko jačanje kineskog uticaja trebalo bi da znaju, ističe on za Republiku, da se mnogi bore za naklonost Pekinga i žele ih za političke i ekonomske partnere, od država EU do SAD, pošto je nedavno i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa Kinezima o različitim temama.

- Evropa pokušava da održi svoju zajedničku politiku po pitanju Pekinga s više ili manje uspeha. Nemačka i Francuska se takmiče ko će bolje uslove postići s Kinom. S druge strane, neka ograničenja za Peking su sve prisutnija i s tim u vezi Srbija može generisati određenu prednost za sebe. Srbija će imati priliku da dizajnira novu rundu srpsko-kineskih odnosa s aspekta ekonomije, bezbednosti i politike. Mađarska je odličan primer kako kinesko prisustvo može zapošljavati domaću radnu snagu - kaže Obradović.

OSTAJU U ZAPEĆKU

Đinping, osim Srbije, posetiće i Mađarsku i Francusku, a poluprivatni sastanak Šolca i Makrona, kom nije prisustvovao nijedan savetnik, bio je posvećen odnosima EU i Kine, što je potvrdio i portal Politiko.

Vladimir Orlić, poslanik potpredsednik GO SNS

Ova poseta je od istorijskog značaja za nas. Ono što imaju Srbija i Kina, i što s velikim zadovoljstvom i ponosom nazivamo čeličnim prijateljstvom, ustanovljeno je zahvaljujući međusobnom poštovanju i poverenju naših lidera, predsednika Vučića i Đinpinga, a što, sa svoje strane, zajednički prate naše države, parlamenti, vlade, ali i narodi Srbije i Kine

Ova večera bila je prilika da Šolc izvesti francuskog kolegu o svom sastanku sa Sijem u Pekingu prošlog meseca, ali i da Makron, kako navodi Noa Barkin iz nemačkog Maršal fonda, uveri Šolca da mu se pridruži na sastanku sa Đinpingom i predsednicom EK Ursulom fon der Lajen.

- Jasno je, imajući u vidu geostrateške okolnosti, da je nezaobilazna tema bila i Srbija. Iz Pekinga je stigla jasna poruka da se raduju poseti Sija Beogradu, kao još jednoj prilici za cementiranje gvozdenog prijateljstva sa Srbijom. Berlinu nije svejedno, imajući u vidu da Nemačka gura rezoluciju o Srebrenici i ulazak Kosova u Savet Evrope. Strahuju da će povezivanjem osovine Peking-Beograd-Budimpešta s Parizom Berlin ostati u zapećku na globalnom planu - priča sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

Brojke

- 6,1 milijardi dolara iznosila ukupna trgovinska razmena 2023.
- 1,2 milijarde dolara bio izvoz u Kinu
- 87 puta je to povećanje u odnosu na 2012, kad je bio 6,4 miliona dolara
- 931,3 miliona dolara je ukupna robna razmena u prva dva meseca ove godine, što je povećanje od 1,3 odsto u odnosu na isti period 2023.

I predsednik Vučić se osvrnuo na pisanje Politika o tajnom sastanku dvojice lidera.

- Toliko je značajan predsednik Si. Toliko je značajna Kina. Za našu zemlju poseta je ogromna čast i velika šansa - rekao je Vučić.

Činjenice

- Đinping je poslednji put bio u Beogradu u junu 2016.
- to je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine
- ovaj put stiže baš na 25. godišnjicu udara na kinesku ambasadu u Beogradu, tokom NATO bombardovanja

VAŽNA SIMBOLIKA

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, ocenjuje za Srpski telegraf da je poseta Sija od strateškog značaja i jasno govori da je jedan od ključnih prioriteta Kine u Evropi saradnja sa Srbijom:

- Ova poseta je i simbolično važna pošto Kina podržava Srbiju na međunarodnom planu i u borbi za poštovanje međunarodnog javnog prava i zaštitu naših interesa i naroda na KiM i Republici Srpskoj, a što će sigurno našoj zemlji dati vetar u leđa da bi istrajala u toj bici. I sastanak Vučića i Sija sigurno je najvažniji događaj za našu zemlju ove godine jer će se definisati i buduća saradnja u oblasti investicija, infrastrukture, e-mobilitija, ali razmotriti i jačanje geopolitičkog savezništva u okviru složenih globalnih previranja i promena.

Najveće kineske investicije u Srbiji

- Železara Smederevo
- RTB Bor ("Ciđin")
- "Linglong"
- "Hisens"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading