NOVI DETALJI SA FRONTA: Stručnjaci otkrivaju, ovo je razlog zašto moćni Abramsi ni posle dva meseca nisu viđeni na bojnom polju!

Autor:

Svet

04.01.2024

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je prošlo već dva meseca od isporuke 31 američkog tenka M1 Abrams Ukrajini, zemlja još uvek nije aktivno koristila ovo moćno vojno sredstvo.

NOVI DETALJI SA FRONTA: Stručnjaci otkrivaju, ovo je razlog zašto moćni Abramsi ni posle dva meseca nisu viđeni na bojnom polju!

Foto: Tanjug/AP

Prema informacijama američkog Forbsa, razlog odsustva ovih tenkova sa bojnog polja leži u strategiji opreza koju Ukrajina primenjuje.

Forbs ističe da je nejasno šta se dešava sa novim tenkovima, a analitičari ukazuju na potencijalne izazove koje M1 Abrams može susresti na modernom bojištu. Ključni faktor je ranjivost tenkova na bespilotne letelice, kako odozgo, tako i sa strane gde imaju najtanji oklop.

- Dronovi, čak i sa zastarelim protivtenkovskim punjenjem, mogu prodreti u to područje, ubijajući ili ranjavajući člana posade. Mogu takođe oštetiti različite elektronske komponente unutar kupole ili izazvati požar, prisiljavajući posadu na evakuaciju - ističe se u članku.

Dodatno, istraživanje ukazuje na zastarelost bočne zaštite rezervoara koja je prekrivena "bočnim suknjama" od kompozitnog oklopa. Ovaj aspekt dodatno naglašava potrebu za jačim oklopom kako bi se ovi tenkovi adekvatno zaštitili od savremenih pretnji, posebno bespilotnih letelica.

Članak naglašava da je od suštinskog značaja ojačati oklop Abramsa dodatnom zaštitom protiv dronova pre nego što se tenkovi prebace na ratište. Ova strategija opreza može se tumačiti kao odgovoran pristup kako bi se izbegle nepotrebne gubitke i očuvala operativnost novih tenkova.

Podsetimo, predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, najavio je krajem septembra dolazak prvih tenkova M1 Abrams u zemlju, ali nije precizirao tačan broj.

- Abrams je već u Ukrajini i spreman je da ojača naše brigade - napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu ne precizirajući broj primljenih tenkova.

Ukrajina, čini se, pažljivo planira svoj pristup kako bi maksimizirala efikasnost i sigurnost korišćenja ovog sofisticiranog vojnog sredstva, prenosi Strana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Cvetković Bratislav

04.01.2024 11:43

Izuzetan tenk, ali samo kao muzejski primerak. Zato ga Zelenski i čuva. Tako će biti i sa F16. Miriše na kraj rata, kraj Bajden, kraj Ukraine.