''BIĆE JOŠ GORE'' Loše prognoze britanskog pukovnika posle pada Marjinke: Sledeća godina biće odlučujuća!

Autor:

Svet

30.12.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski pukovnik u penziji, Ričard Kemp, izneo je svoje zabrinutosti u vezi sa recentnim povlačenjem ukrajinskih snaga iz ključnog vojnog položaja u Marjinki, ističući da ovo predstavlja još jedan težak udarac međunarodnoj podršci Ukrajine.

''BIĆE JOŠ GORE'' Loše prognoze britanskog pukovnika posle pada Marjinke: Sledeća godina biće odlučujuća!

Foto: Tanjug/AP

Njegove analize objavljene su u članku za ugledni britanski list Telegraf.

Kemp ističe da podrška koju Ukrajina dobija već nekoliko meseci slabi, a da se situacija može dodatno pogoršati. Razlozi za to, prema njegovom mišljenju, leže u unutrašnjim problemima zapadnih zemalja i sveprisutnom ratu između Izraela i Hamasa.

Osim toga, neuspesi ukrajinske vojske na frontu dodatno ugrožavaju izglede za pozitivan ishod sukoba sa Rusijom.

- Sledeća godina će biti odlučujuća u Evropi i na Bliskom istoku. Verovatno će doneti nove pobede Rusije u Ukrajini - naglašava Kemp.

Pukovnik u penziji posebno ističe značajan uspeh ruskih snaga duž donjeckog pravca, gde je nedavno oslobođeno ključno mesto Marjinka u DNR (Donjeckoj Narodnoj Republici). Ova promena na terenu omogućiće protivničkim jedinicama da budu potisnute dalje od Donjecka.

Analize Ričarda Kempa sugerišu da su izazovi sa kojima se Ukrajina suočava na vojnom planu usložnjeni, te da će međunarodna podrška biti ključna kako bi se održala stabilnost u regionu.

Očekuje se da će dalji razvoj situacije na terenu imati ozbiljne posledice ne samo za Ukrajinu, već i za širi geopolitički balans snaga u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi Sputnjik.

Rusi postigli značajan uspeh na Donjeckom pravcu

Podsetimo, pre pet dana smo preneli da je naselje Marjinka u Donjeckoj Narodnoj Republici potpuno oslobođeno. To je izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu tokom sastanka sa ruski predsednikom Vladimirom Putinom.

U toku aktivnih ofanzivnih dejstava, jurišni odredi grupe Južnaja danas su potpuno oslobodili selo Marinka, jugozapadno od Donjecka - rekao je ministar odbrane.

Sergej Šojgu je istakao da će preuzimanje kontrole nad gradom omogućiti efikasniju zaštitu Donjecka od napada ukrajinskih oružanih snaga, prenele su RIA Novosti.

- Najmanje četiri osobe su poginule, a devetoro ih je ranjeno, među kojima je i dete, u ruskim udarima na južni ukrajinski grad Herson - izjavio je regionalni guverner Oleksander Prokudin.

Ovi napadi, koji su se desili tokom noći, deo su kontinuiranih artiljerijskih napada ruske vojske na Herson, južno od reke Dnjepar, a podaci ukazuju na sve veće žrtve među civilnim stanovništvom.

Ukrajinska vojska, suočena sa rastućim pritiskom, uspela je da presretne 14 od 15 dronova koje je Rusija poslala prema Ukrajini, prema redovnom dnevnom izveštaju. Ova efikasnost u zaštiti teritorijalnog integriteta svedoči o odlučnosti ukrajinskih snaga da odole agresivnim pokušajima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading