NIKAD JAČI RAKETNI UDAR NA UKRAJINU! Hitno se oglasio Zalužnji: Zasuli su nas dronovima i raketama!

Autor:

Svet

29.12.2023

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji je uzjavio da je prema preliminarnim podacima, Rusija izvela snažan vazdušni napad na Ukrajinu tokom noći i jutra, koristeći 158 raketa i dronova.

NIKAD JAČI RAKETNI UDAR NA UKRAJINU! Hitno se oglasio Zalužnji: Zasuli su nas dronovima i raketama!

Foto: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

Uprkos brutalnom napadu, ukrajinska Protivvazdušna odbrana (PVO) uspešno je presrela 87 raketa i 27 dronova tipa Šahed, prenosi agencija Interfaks Ukrajina.

Zalužnji je detaljno opisao tok napada, naglašavajući da su ruske snage prvo koristile dronove tipa "Šahed" iz severnog i jugoistočnog pravca, a zatim su usledili intenzivni napadi iz pravca zapada.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva, Nikola Oleščuk, izrazio je zabrinutost putem svog Telegram kanala, ističući da je ovo bio najmasovniji vazdušni napad od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kako prenosi Associated Press (AP).

Prema informacijama ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, prethodni rekord u broju ispaljenih projektila postavljen je u novembru 2022. godine, kada je Rusija izvršila napad ispalivši 96 projektila na teritoriju Ukrajine.

Podsetimo, kako ocenjuju stručnjaci najmasovniji napadi na Ukrajinu od početka sukoba izvedeni su rano jutros na nekoliko gradova. Ruske snage izvele su niz udara raketama i dronovima na Kijev, Lavov, Harkov, Dnjepar i Odesu, pri čemu je najmanje devet osoba izgubilo život.

Prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Rusija je tokom noći ispalila oko 110 projektila, od kojih je većina uspešno oborena. Meta ovih napada bili su različiti civilni objekti, uključujući porodilišta, obrazovne ustanove, tržne centre, stambene zgrade, privatne kuće, komercijalne ostave i parkinge, pokrivajući širok spektar gradova, uključujući Kijev, Lavov, Odesu, Dnjepar, Harkov, Zaporožje i druge.

Porodilište, obrazovne ustanove, tržni centar, višespratne stambene zgrade i privatne kuće, komercijalna ostava, parking. Kijev, Lavov, Odesa, Dnjepar, Harkov, Zaporožje i drugi gradovi. Danas je Rusija koristila skoro sve vrste oružja u svom arsenalu: „kinžale“, S-300, krstareće rakete i dronove. Strateški bombarderi lansirali su rakete Ks-101/Ks-505. Na Ukrajinu je ispaljeno ukupno oko 110 projektila, od kojih je većina oborena. Odgovorićemo teroristima - navodi Zelenski.

Ovaj najnoviji vazdušni napad označava eskalaciju tenzija između Rusije i Ukrajine, dok međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije i izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u regionu.

S obzirom na dinamiku sukoba, ostaje ključno da se prate dalje reakcije i potezi obe zemlje, kao i njihov uticaj na globalnu geopolitičku scenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading