VELIKI UKRAJINSKI GUBICI NA PRAVCU HERSONA: Ruske snage raznele američku samohodnu haubicu u paramparčad!

Autor:

Svet

26.12.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske trupe su, prema obaveštenju Ministarstva odbrane Rusije, pogodile američku samohodnu artiljerijsku jedinicu M109 Paladin tokom kontrabaterijske borbe u pravcu Hersona.

VELIKI UKRAJINSKI GUBICI NA PRAVCU HERSONA: Ruske snage raznele američku samohodnu haubicu u paramparčad!

Foto: Printskrin/Twitter

Osim toga, Oružane snage Rusije su zabeležile i pogodak na samohodnu topovsku haubicu Gvozdika u vlasništvu Ukrajinskih oružanih snaga.

MO Rusije: Na pravcu Hesrona nastardalo 35 ukrajinskih vojnika

Ministarstvo je saopštilo da su gubici protivnika na pravcu Hersona iznosili do 35 vojnika i tri vozila, rezultat dejstava ruskih trupa, artiljerijske vatre i vazdušnih udara.

Vest o ovim incidentima dolazi u kontekstu šireg sukoba između Rusije i Ukrajine, koji je eskalirao nakon početka specijalne operacije u Donbasu najavljene od strane predsednika Vladimira Putina 24. februara 2022. godine.

Prema izjavi ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine su tokom specijalne vojne operacije pretrpele ozbiljne gubitke. Naveli su da je Ukrajina izgubila najmanje 383 hiljade vojnika, 14 hiljada tenkova, borbenih vozila, i oklopnih transportera, 553 aviona, 259 helikoptera, kao i 8,5 hiljada artiljerijskih oruđa i višecevnih raketnih sistema.

Situacija u regionu ostaje napeta, a međunarodna zajednica prati razvoj događaja s velikom zabrinutošću dok se nastavlja specifična dinamika sukoba.

U raketiranju Hersona u subotu veče jedan od projektila pogodio stambenu zgradu

Podsetimo, ruske snage su u noći između subote i nedelje izvele jake udare na Herson, kojom prilikom su najmanje četiri osobe poginule, a devetoro ih je ranjeno, među kojima je i dete, saopštio je  regionalni guverner Oleksander Prokudin.

Ovi napadi, koji su se desili tokom noći, deo su kontinuiranih artiljerijskih napada ruske vojske na Herson, južno od reke Dnjepar, a podaci ukazuju na sve veće žrtve među civilnim stanovništvom.

Ukrajinska vojska, suočena sa rastućim pritiskom, uspela je presrestne 14 od 15 dronova koje je Rusija poslala prema Ukrajini, prema redovnom dnevnom izveštaju. Ova efikasnost u zaštiti teritorijalnog integriteta svedoči o odlučnosti ukrajinskih snaga da odole agresivnim pokušajima.

Centar grada bio je meta ruskog bombardovanja, a guverner Prokudin preko Telegrama je potvrdio da je jedan od projektila pogodio stambenu zgradu, rezultirajući smrću 87-godišnjeg muškarca i njegove 81-godišnje supruge. Još jedna osoba izgubila je život dok su spasilački timovi pretraživali ruševine na drugom mestu u centru grada.

Ukrajinski zvaničnici navode da su ruski napadi ciljali stambene četvrti, medicinske ustanove, škole i osnovnu infrastrukturu u Hersonu, ali nisu dostupni detalji o materijalnoj šteti koja je prouzrokovana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading