SKANDAL! VERNICI U ITALIJI NA NOGAMA: Kontroverzna scena Isusovog rođenja u Kapokastelu di Merkoljanu izazvala polemike! Poruka različitosti ili bogohuljenje? (FOTO)

Autor:

Svet

23.12.2023

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveštenik u crkvi Svetih Petra i Pavla Vitalijano dela Sala rekao je da je svojim prikazom Isusovog rođenja hteo da pokaže da u Italiji više ne postoje samo tradicionalne porodice, već da ima i drugačijih majki i parova koji odskaču od tradicionalnih.

SKANDAL! VERNICI U ITALIJI NA NOGAMA: Kontroverzna scena Isusovog rođenja u Kapokastelu di Merkoljanu izazvala polemike! Poruka različitosti ili bogohuljenje? (FOTO)

Foto: Peřina Luděk / ČTK / Profimedia

Sveštenik u crkvi Svetih Petra i Pavla Vitalijano dela Sala, koja se nalazi u Kapokastelu di Merkoljano, zaseoku u provinciji Avelino u blizini Napulja, rekao je da je svojim prikazom Isusovog rođenja hteo da pokaže da u Italiji više ne postoje samo tradicionalne porodice, već da ima sve više razvedenih i razdvojenih parova, LGBT parova, samaca i mladih majki.

Umesto tradicionalnih figura Marije i Josifa, kapela sada prikazuje dve majke koje se brinu o malenom Isusu. Ova nekonvencionalna interpretacija naišla je na snažan odjek među konzervativnim katolicima i političarima širom Italije.

Dela Sala, poznat po svojoj podršci LGBT zajednici, izjavio je da je ovim prikazom želeo ukazati na činjenicu da u savremenoj Italiji postoji raznolikost porodičnih oblika, obuhvatajući razvedene parove, LGBT parove, samce i mlade majke.

Njegovo tumačenje Isusovog rođenja u skladu je s nedavnim izjavama pape Franje, koji je podržao blagosiljanje istopolnih parova od strane rimokatoličkih sveštenika.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Ovakav prikaz isusovog rođenja tradicionalne vrednosti

Ova nekonvencionalna scena naišla je na oštre reakcije, a senator Mauricio Gaspari iz stranke Forca Italija izjavio je da takav prikaz vređa tradicionalne vrednosti i poštovanje prema Svetoj porodici.

Grupa Pro-Vita & Familja pokrenula je onlajn peticiju kojom poziva biskupa Avelina da interveniše, tvrdeći da scena sa dve majke protivreči crkvenom učenju o porodici i, kako tvrde, "legitimizuje istopolno roditeljstvo i surogat majčinstvo".

Do sada je peticiju potpisalo više od 21.000 građana, a rasprava o prikazu Isusovog rođenja odjekuje i u političkim krugovima.

Surogat majčinstvo nije legalizovano u Italiji, a trenutno se raspravlja o zakonu koji bi uveo krivično gonjenje parova koji pribegavaju surogat majčinstvu u inostranstvu.

Senator iz stranke premijerke Đorđe Meloni, Braća Italije, predložio je donošenje novog zakona koji bi sprečio direktore škola da zaustave aktivnosti poput Božićnih predstava ili pravljenja jaslica. Ova inicijativa pokreće dodatne diskusije o granicama slobode izražavanja i verskih vrednosti u savremenoj Italiji, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading