MUK! SVET U ŠOKU: Papa Franja otkrio gde će biti sahranjen, pominje i mogućnost da podnese OSTAVKU! (FOTO)

Autor:

Svet

13.12.2023

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poglavaru Rimokatoličke crkve je dok je bio mladić odstranjen deo jednog plućnog krila, a kako je ranije rekao od te hirurškog zahvata se uspešno oporavio i da se danas oseća dobro.

MUK! SVET U ŠOKU: Papa Franja otkrio gde će biti sahranjen, pominje i mogućnost da podnese OSTAVKU! (FOTO)

Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Papa, koji u nedelju puni 87 godina, rekao je da nikada nije razmišljao o ostavci tokom ove godine, iako je imao niz zdravstvenih problema, preneo je AP.

On je rekao za meksičku televiziju N+ da će sigurno posetiti Belgiju sledeće godine, a da se posete Polineziji i Argentini još razmatraju.

To je bio prvi papin intervju od njegovog poslednjeg napada akutnog bronhitisa, zbog čega je morao da otkaže učešće na samitu COP28 u Dubaiju.

Poglavaru Rimokatoličke crkve je dok je bio mladić odstranjen deo jednog plućnog krila, a kako je reanije izjavio da se od te intervencije oporavio i da se sada oseća dobro.

 

Republika

Foto: pixabay.com

 

Pripremljena grobnica u bazilici Santa Marija mađore

Papa Franja je u ekskluzivnom intervju za meksičku televiziju rekao da je pripremio svoju grobnicu u bazilici Santa Marija Mađore.

On je otkrio da se njegova grobnica nalazi u toj bazilici zbog "velike odanosti koju ima prema devici Salus Populi Romani koja pojednostavljuje obred papskih sahrana".

Inače, devica Salus Populi Romani predstavlja rimokatoličku titulu povezanu sa likom Blažene Device Marije u Rimu.

Poglavar rimokatoličke crkve je istakao da je veoma bitno da se "spremite kada stigne starost". Takođe, on se sastao sa majstorom ceremonije kako bi "pojednostavio sahranu", odnosno "smanjio broj rituala tako da bi bilo što jednostavnije", piše Telegraf.

U intervjuu se dotakao i svog prethodnika, papa Benedikta, koji je preminuo 31. decembra prošle godine.

- Benedikt je bio veliki čovek, skroman, koji je shvatio koja su njegova ograničenja i imao hrabrosti da kaže dovoljno. Divim mu se - istakao je papa Franja.

 

Ostavka?

On je naveo da postoji mogućnost da podnese ostavku i da se mora pripremiti za svaku mogućnost.

Papa Franja je već rekao da bi, ako se povuče, kao što je to učinio papa Benedikt XVI 2013. godine, želeo da živi van Vatikana, negde u Rimu, u rezidenciji za penzionisane sveštenike.

Papa je posebno odan ikoni Bogorodice koja se nalazi u bazilici Santa Marija Mađore, u blizini glavne železničke stanice u Rimu.

Posle svakog putovanja, papa Franja odlazi u tu baziliku da se pomoli pred ikonom u vizantijskom stilu "Spas naroda Rima", na kojoj se vidi Bogorodica ogrnuta plavom odorom kako drži dete Isusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading