''PETPARAČKE PRIČE": Kremlj odbacio tvrdnje Amerike da iza ubistva Prigožina stoji Putinov čovek: ''To je apsolutna laž!''

Autor:

Svet

22.12.2023

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je optužbe američkog lista ''Volstrit džurnal'' da iza ubistva šefa Vagnera stoji bivši šef bezbednosne službe Rusije Nikolaj Patrušev, demantovao i nazvao ga ''pulp fiction.''

''PETPARAČKE PRIČE": Kremlj odbacio tvrdnje Amerike da iza ubistva Prigožina stoji Putinov čovek: ''To je apsolutna laž!''

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Kremlj je danas optužio ''Volstrit džurnal'' da objavljuje „pulp fiction” (petparačke priče) nakon što je objavio da je smrt plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći orkestrirao ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev.

Američki list je izvestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod krila. List je u izveštaju citirao neimenovane zapadne obaveštajne zvaničnike i bivšeg ruskog obaveštajnog oficira.

"Vlstrit džurnal veoma voli da prozvodi pulp fiction"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video izveštaj, ali ne želi da komentariše, pre nego što je dodao:''U poslednje vreme, nažalost, Volstrit džornal veoma voli da proizvodi pulp fiction''.

Prigožin, vođa Vagnera, plaćeničke grupe koja se borila za Rusiju u Ukrajini, imao je dugogodišnju svađu sa odbrambenim establišmentom koja je kulminirala pobunom krajem juna. To se brzo završilo, ali je naširoko viđeno kao ozbiljan izazov skoro četvrtvekovnoj vladavini predsednika Vladimira Putina.

Poginuo u avionskoj nesreći tačno dva meseca od pobune

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva meseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju da je on ubijen po Putinovom naređenju. Putin je u oktobru sugerisao da su do pada izazvale ručne bombe detonirane u avionu.

U avionu je poginulo još devetoro ljudi: dva komandanta Vagnera, četiri Prigožinova telohranitelja i tročlana posada. Patrušev (72) je bivši šef bezbednosne službe FSB, a sada je sekretar Saveta bezbednosti Rusije i smatra se jednim od najuticajnijih tvrdolinijaša među Putinovim bliskim savetnicima.

Njih dvoje se poznaju od kada su zajedno radili u sovjetskom KGB-u u Lenjingradu - sada Sankt Peterburgu '70-ih godina prošlog veka, prenosi portal Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading