SASTALI SE “HODAJUĆI MRTVACI”: Otpočeli tajni pregovori kod Izraela, evo zašto svet čeka da čuje KOJA ĆE SE ODLUKA DONETI

Autor:

Svet

21.12.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva meseca od početka krvavog sukoba SAD pritiskaju izraelsko i palestinsko vođstvo da razmisle i rasprave o tome kako bi Gaza trebalo da izgleda nakon okončanja sukoba

SASTALI SE “HODAJUĆI MRTVACI”:  Otpočeli tajni pregovori kod Izraela, evo zašto svet čeka da čuje KOJA ĆE SE ODLUKA DONETI

Foto: Profimedia

Političke vođe Hamasa otpočele su tajne razgovore sa suparničkom političkom opcijom sa Zapadne obale Fatahom.

To je u intervjuu za Vol strit džurnal potvrdio Husam Badran, član Hamasovog predstavništva u Kataru. Prema Badranu, Hamas želi okončanje rata i "palestinsku državu na području Gaze, Zapadne obale i Jerusalima".

Osim tajnih razgovora palestinskih političkih frakcija, u toku su i palestinsko-izraelski pregovori o novom primirju u Gazi.

Agencija AFP javila je da je u Egipat stigao Ismail Hanija, šef Hamasa u katarskom egzilu, koji će o tome pregovarati s izraelskom delegacijom na čelu s Mosadom.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će bilo kakav dogovor morati da uključuje puštanje preostalih izraelskih talaca u Gazi.

Pridružio mu se izraelski predsednik Isaac Hercog izjavom da je "Izrael spreman za novi prekid vatre" i razmenu talaca i humanitarne pomoći.

Dva meseca od početka krvavog sukoba SAD pritiskaju izraelsko i palestinsko vođstvo da razmisle i rasprave o tome kako bi Gaza trebalo da izgleda nakon okončanja sukoba.

Već se spominju razne opcije, poput mirovnih snaga sastavljenih od arapskih zemalja, ali to Palestinska samouprava i Hamas odbijaju.

Politički lideri Hamasa dali su do znanja da su spremni da se priključe PLO-u i podrže pregovore o stvaranju palestinske države u granicama iz 1967. godine. Međutim, Badran je rekao i da Hamas nema nameru da se razoruža ili promeni stav prema Izraelu.

Pitanje je i kako na to gledaju šefovi Hamasa u Gazi, za koje je izraelska vojska izjavila da su "hodajući mrtvaci". Prema jednom izraelskom zvaničniku i ljudima upoznatim s razgovorima, komunikacija katarskog Hamasa s Fatahom nije dobro dočekana u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading