POVRATAK NA STARO MOŽE DA IH UNIŠTI: Izrael se priprema za oslobađanje najmlađih talaca, psihologe očekuje NAJTEŽA MISIJA

Autor:

Svet

20.12.2023

12:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek nekoliko puta u novijoj istoriji toliko dece je bilo direktno svedok nasilja ili je bilo zarobljeno

POVRATAK NA STARO MOŽE DA IH UNIŠTI: Izrael se priprema za oslobađanje najmlađih talaca, psihologe očekuje NAJTEŽA MISIJA

Foto: Tanjug/AP

Izrael se priprema od oktobra za povratak traumatizovane dece i tinejd`era

Samo nekoliko dana nakon što je Hamas oteo više od 35-oro dece i tinejdžera tokom napada 7. oktobra, psiholozi za mlade i stručnjaci za socijalno staranje u Izraelu počeli su zabrinuto da se pripremaju za njihov povratak.

Tek nekoliko puta u novijoj istoriji toliko dece je bilo direktno svedok nasilja ili je bilo zarobljeno, preneo je Rojters.

Slični slučajevi, poput masovnog kidnapovanja učenica u Nigeriji od strane militanata Boko Harama 2014. godine, nisu imali pisani ishod o načinu lečenja.

"Imali smo neke novinske tekstove i klipove i tako dalje, ali nisam mogao da pronađem nikakav pravi materijal o njima", rekao je Ašer Ben-Arijeh, specijalista za dečije traume u Jerusalimskom hebrejskom Univerzitetu i Institutu Haruv.

Izraelsko Ministarstvo za socijalna pitanja pozvalo je Ben-Arijeha da pomogne u identifikaciji moguće emocionalne traume koje su pretrpeli i smisli pisani protokol kako da se ponašaju prema njima.

On je istakao da je to u suštini uvelo nove oblike traume za decu i njihove porodice kojima nikada ranije nismo bili svedoci.

"Kako objasniti detetu da je sada bezbedno, kada je videlo svoje najsigurnije mesto, svoju sobu spaljenu i roditelje ubijene u svojoj kući?", zapitao se Ben-Arijeh.

Prošlo je sedam nedelja pre nego što su prvi izraelski taoci bili oslobođeni tokom primirja krajem novembra.

Do tada su Ben-Arijeh i timovi od nekoliko desetina stručnjaka izradili devet protokola za scenarije o kojima se ranije nije ni sanjalo.

Jedan je bio za otetu decu, drugi za decu čiji su roditelji ubijeni, a treći se fokusira na traumu zajednice.

Oni uključuju praktične preporuke šta da se radi u kom trenutku, rekao je Ben-Arijeh.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading