TRAMP JE VEĆ POBEDIO? Novi podaci pokazuju da će trka za Belu kuću za bivšeg predsednika biti DOSADNA!

Autor:

Svet

19.12.2023

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anketa Rojtersa/Ipsosa završena prošle nedelje pokazala je da je 61 odsto birača koji se identifikuju kao Republikanci reklo da će na predstojećim izborima glasati za Trampa

TRAMP JE VEĆ POBEDIO? Novi podaci pokazuju da će trka za Belu kuću za bivšeg predsednika biti DOSADNA!

Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp mogao bi formalno da izbori republikansku predsedničku nominaciju do 19. marta, s obzirom na njegovu prednost u anketama u američkim saveznim državama koje prve glasaju, rekao je danas visoki zvaničnik iz Trampovog tima koji je tražio da ostane anoniman.

Do polovine marta, tvrdi sagovornik Rojtersa, Tramp bi trebalo da osvoji 1.478 delegata, što bi bilo više nego dovoljno glasova potrebnih za većinsku pobedu od ukupno 2.429 delegata koji će izabrati kandidata za predsedničke izbore na Republičkoj nacionalnoj konvenciji, zakazanoj za jul sledeće godine u Milvokiju.

Iako na prethodnim republikanskim preliminarnim izborima za izbor predsedničkog predstavnika partije 2016. godine, Tramp nije uspeo da osvoji dovoljan broj delegata, sada, uoči trke za Belu kuću sledeće godine, ima prednost.

Anketa Rojtersa/Ipsosa završena prošle nedelje pokazala je da je 61 odsto birača koji se identifikuju kao Republikanci reklo da će na predstojećim izborima glasati za Trampa.

Sa druge strane, prema anketi, njegovi najozbiljniji partijski rivali, guverner Floride Ron DeSantis i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, imaju podršku svega 11 odsto republikanskih birača.

Preliminarni izbori za nominaciju predsedničkog kandidata Republikanaca u američkoj državi Ajovi počinju 15. januara.

Prema projekcijama njegovog tima, Tramp bi mogao da osvoji između 19 i 40 glasova delegata.

Dodatno, preliminarni izbori u Nju Hempširu počinju osam dana kasnije, dok će u matičnoj državi i Trampa i DeSantisa, Floridi, biti održani 19. marta, do kada će biti poznati rezultati glasanja u 36 američkih državica, među kojima je i njih 16 koje će glasati dve nedelje ranije, 5. marta, u danu poznatom kao "Super Utorak".

Tako, tvrdi zvaničnik, Tramp bi, matematički, u najboljem slučaju, svoju nominaciju mogao da zaokruži već 12. marta kada republikanski birači u saveznim državama Vašington, Džordžija i drugima izađu na izbore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading