TRAMP ILI BAJDEN? PITANJE OD KOG ZAVISI SUDBINA SVETA: Velika analiza predstojećih izbora u Americi do kojih je ostalo još samo 11 meseci

Autor: Vladimir Marinković

Svet

16.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U autorskom tekstu za Srpski telegraf Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, objašnjava koji bi faktori mogli da odluče trku za šefa Bele kuće.

TRAMP ILI BAJDEN? PITANJE OD KOG ZAVISI SUDBINA SVETA: Velika analiza predstojećih izbora u Americi do kojih je ostalo još samo 11 meseci

Foto: Tanjug/AP

Izbori za predsednika Amerike, koji će se održati u novembru iduće godine mogu da se ocene kao istorijski s više aspekata...

Svet se nalazi pred sve većim izazovima čiji je zajednički imenilac definitivno velika kriza liderstva, posebno u najvećim i najmoćnijim zemljama, s obzirom na to kakva je globalna bezbednosna situacija i to da je van kontrole od samog početka rata u Ukrajini. Taj rat doneo je velike geopolitičke promene i novi odnos snaga i strukturu koja je menja gotovo na dnevnom nivou.

Treba napomenuti da će se pored izbora u Americi održati izbori u Ruskoj Federaciji, Tajvanu... I čini se da čitav svet iščekuje ishod ovih značajnih izbora da bi definisao svoju spoljnopolitičku strategiju.

Ali, pored svega, izbori u Americi su od ključnog značaja i definitivno će njihov rezultat određivati buduća svetska geopolitička dešavanja, a posebno dinamiku ekonomskog razvoja, bezbednosna pitanja i energetsku tranziciju. To su tri ključna pitanja i izazova gde su očekivanja u međunarodnoj zajednici usmerena upravo na tu državu.

Faktor Orban može odrediti stav prema Evropskoj uniji

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Viktor Orban

U narednih 11 meseci ima i više nego dovoljno vremena za veliku borbu između ova dva kandidata i njihovih političkih koncepata. Dva politička diva boriće se za naklonost i podršku u partiji, ali i van nje. Očekuje se veoma dinamičan period bez stajanja, koji će biti pomno praćen iz inostranstva.

S obzirom na to kakve su trenutne prognoze retko ko će se odlučivati da javno podrži jednog kandidata. U tom domenu prednjači premijer Mađarske Viktor Orban, koji u svom stilu ne krije da podržava Trampa, ali i aktivno učestvuje u definisanju strategije konzervativaca u Americi kada je u pitanju odnos prema EU, posebno prema Ukrajini. Taj stav Orban definitivno želi da redefiniše.

INTERESOVANJE

Interesantno je da birači u Americi nisu previše zainteresovani za geopolitička dešavanja, već su ključni parametri u borbi za politički primat između dve velike partije ekonomija, zdravstvena zaštita i bezbednost sopstvenih granica. Sve s obzirom na velike talase migranata koji dolaze svakodnevno iz Latinske Amerike. Pitanje migracija je dovelo do žestokih političkih podela i konflikata između federalne vlade i pojedinih saveznih država među kojima prednjači Teksas, čiji je guverner Abot počeo autobusima da šalje migrante iz Latinske Amerike za Njujork, Čikago i druge gradove na istočnoj obali.

Postoje i velike podele po pitanju nastavka američke pomoći Ukrajini i to za sada blokira republikanska većina u predstavničkom domu, koja je ove sedmice pokrenula i proceduru za opoziv predsednika Bajdena.

Mnogo je tema kojima je zaokupljeno američko javno mnjenje, ali je činjenica da je prioritet kada je u pitanju odluka kome će Amerikanci dati glas u novembru 2024. unutrašnja politika i rešavanje ekonomskih pitanja i izazova koji je nisu zaobišli, od inflacije, preko povećanja kamatnih stopa, do pokušaja da se uhvati korak s Kinom u procesu energetske transformacije koja podrazumeva dinamičan rast po pitanju proizvodnje litijumskih baterija i električnih automobila za šta je aktuelna administracija izdvojila kroz Inflation Reduction Act 502 milijarde dolara, koje će se koristiti kao pomoć i podsticaj domaćim kompanijama.

Mada već postoje dva etablirana kandidata koja bi trebalo da učestvuju u predsedničkoj trci, a to su bivši predsednik Donald Tramp i aktuelni Džozef Bajden, ima još dovoljno vremena da se i tu stvari promene u naredna dva-tri meseca. Faktičko stanje na terenu je takvo da su svi izgledi da će američki birači ipak birati između Trampa i Bajdena, računajući na neprikosnovenu podršku koju obojica imaju u svojim partijama.

Naravno, treba reći da postoje značajni delovi republikanske i demokratske stranke koji ne podržavaju ove kandidate, s tim što se čini da je demokratska partija kompaktnija i homogenija u oba doma, kako u Predstavničkom domu tako i u Senatu i vrlo retko im se dešavaju značajnija iskakanja. To se, međutim, ne može reći za republikance, koji su se okupili većinski tek oko treće po redu nominacije za predsedavajućeg kongresa, kongresmena iz Luizijane Majka Džonsona.

Najnovija istraživanja pokazuju da Tramp ima veliku prednost na konto ekonomije i ekonomskog plana, što je dovelo do toga da u ovom trenutku ima prednost od 3-10% u ključnim saveznim državama, tzv. sving stejts ili betlgraund stejts, u koje spadaju Severna Karolina, Džordžija, Viskonsin, Nevada, Arizona i Pensilvanija. Njih je Tramp izgubio na prethodnim izborima, a njegovi kandidati za mesta u Senatu (Nevada, Arizona i Pensilvanija) su takođe poraženi.

Predsednik Bajden ima blagu prednost po pitanju zdravstvene zaštite, ali građani gube poverenje po pitanju bezbednosti granica i unutrašnje bezbednosti za koje Tramp tvrdi da će ih ekspresno rešavati.

STAV VEĆINE

Sve ovo pokazuje da će ekonomija i kvalitet života građana odrediti ključnu prednost u predsedničkoj trci, a to je Trampov teren i svakako mu je i olakšan posao, s obzirom na to da većina Amerikanaca neće i ne želi da shvati da lošije živi na konto toga što njihova država pomaže nekoj drugo zemlji i narodu radi ostvarivanja geopolitičkih i globalnih ciljeva.

Čini se i da mnogobrojni sudski procesi koji se vode protiv Trampa nisu uticali na njegovu popularnost, već su ga očigledno dodatno ojačali. S druge strane, Tramp je imao i ogromne izazove u sopstvenoj stranci i među protivkandidatima koji su bili obilato finansirani od grupacija i korporacija koje poseduju milijarde dolara, kao što je recimo "Koč netvork" ("Koch network"), koji nisu žalili milione dolara stavljajući ih u službu toga da bivša Trampova saradnica Niki Hejli osvoji republikansku nominaciju.

Evo šta je važno za Srbiju

Ono što je značajno za Srbiju je to što smo pokazali da umemo da vodimo mudru politiku i da sarađujemo i nađemo zajedničko tlo i s demokratama i s republikancima i tu je najveći uspeh naše države, a posebno predsednika koji je uspeo da resetuje odnose između naše dve zemlje. Ti odnosi se unapređuju na dnevnom nivou i idu ka strateškom partnerstvu, bez obzira na to ko će voditi administraciju u Vašingtonu. Svoje simpatije ćemo usmeravati prema onima koji pokažu više razumevanja za srpske interese i interese našeg naroda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading