OPTUŽIO ŽENE ZA IZBORNU KRAĐU! Bivši advokat Donalda Trampa mora da plati 148 miliona dolara odštete!

Autor:

Svet

16.12.2023

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porota je presudu donela posle trodnevnog suđenja tokom kojeg su Mos i Friman tvrdile da su dobile rasističke i seksističke poruke, uključujući i pretnje na linč, nakon što su, kako su navele, Tramp i njegovi saveznici širili lažne optužbe o njihovoj umešanosti u obmanu birača.

OPTUŽIO ŽENE ZA IZBORNU KRAĐU! Bivši advokat Donalda Trampa mora da plati 148 miliona dolara odštete!

Foto: Tanjug

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani moraće da plati više od 148 miliona dolara odštete dvema izbornim radnicama u Džordžiji, koje su ga tužile za klevetu zbog optužbi da su pomagale u nameštanju izbora 2020. protiv Donalda Trampa, odlučila je danas porota saveznog suda u Vašingtonu.

Bivši advokat Donalda Trampa, Đulijani će radnicama Vandrei Šaje Mos i njenoj majci Rubi Friman, morati da uplati otprilike 73 miliona dolara za nadoknadu narušene reputacije i emocionalnu štetu koju su pretrpele, ali i dodatnih 75 miliona dolara kazne zbog svog ponašanja, prenosi Rojters.

Pre suđenja, savezni sudija utvrdio je da je Đulijani odgovaran za klevetu, namerno nanošenje emocionalnog bola i građansku zaveru. Porota je presudu donela posle trodnevnog suđenja tokom kojeg su Mos i Friman tvrdile da su dobile rasističke i seksističke poruke, uključujući i pretnje na linč, nakon što su, kako su navele, Tramp i njegovi saveznici širili lažne optužbe o njihovoj umešanosti u obmanu birača.

Tužioci su tražili najmanje 48 miliona dolara odštete za klevetu i neodređenu sumu za emocionalnu bol i kaznenu odštetu. Džozef Sibli, Đulijanijev advokat, priznao je da je njegov klijent naneo štetu radnicama, ali je istakao da bi iznos koji su tužioci tražili bio "katastrofalan" za njegovog klijenta, prenosi AP.

Odbrana je tvrdila da Đulijani nije u potpunosti odgovoran za žestoke probleme sa kojima su se žene suočile, i nastojala da krivicu u velikoj meri prebaci na veb stranicu koja je objavila snimak nadzora dve žene kako prebrojavaju glasačke listiće.

Sibli je u završnoj reči istakao da Đulijanija ne treba definisati samo onim što se dogodilo i podsetio na dane kada je rukovodio Velikom jabukom posle terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Đulijani, koji je javno tvrdio da će svedočiti tokom suđenja, na kraju je odlučio da to ne učini. Državna istraga utvrdila je da su Mos i Friman legalno i pravilno vršile obradu glasačkih listića.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading