KOMPLETAN VODIČ ZA IZBORNI DAN! Kako se glasa i šta ako nemate važeću ličnu kartu! Konačan broj birača 6.500.666!

Autor:

Vesti

16.12.2023

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra se održavaju vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

KOMPLETAN VODIČ ZA IZBORNI DAN! Kako se glasa i šta ako nemate važeću ličnu kartu! Konačan broj birača 6.500.666!

Foto: Shutterstock

Glasačka kutija

Republička izborna komisija (RIK) je detaljno objasnila proces glasanja na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju, 17. decembra.
 

Provera identiteta
 

Kada birač stigne na biračko mesto, član biračkog odbora će ga uputiti o načinu kretanja kroz prostoriju. Zatim, birač prilazi članu biračkog odbora koji je zadužen za proveru kažiprsta desne ruke UV lampom, kako bi se utvrdilo da li je već glasao na drugom biračkom mestu. Ukoliko je prst već obeležen nevidljivim mastilom, biraču neće biti dozvoljeno da glasa.

 

Pravo glasa ima 6.500.666

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku o utvrđivanju konačnog broja birača u Republici Srbiji za izbore za narodne poslanike raspisane za 17. decembar i taj broj iznosi 6.500.666.

Kako je saopšteno iz RIK-a, ovaj konačan broj birača odnosi se na sve jedinice lokalne samouprave na svim biračkim mestima na dan 15. decembra 2023. godine. 

Identifikacija birača

Nakon provere prsta, član biračkog odbora utvrđuje identitet birača na osnovu važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko dokumenti nisu važeći, mogu se koristiti uz potvrdu da je podnet zahtev za izdavanje novog dokumenta.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Glasanje, Ilustracija

 

Ukoliko je u vašoj ličnoj karti odnosno drugoj javnoj ispravi kojom dokazujete identitet navedeno drugo prezime od onog koje je navedeno u izvodu iz biračkog spiska, birački odbor će vam omogućiti da glasate ako na osnovu vaše fotografije i JMBG u navedenom dokumentu može da utvrdi vaš identitet. Poželjno je, ali nije obavezno, da predate i poziv za glasanje koji bi trebalo da vam je dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja.

Glasanje na biračkom mestu
 

Republika

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Glasanje, Ilustracija

 

Birači potom dobijaju glasački listić. Odlaze iza paravana gde zaokružuju redni broj ispred naziva izborne liste za koju žele da glasaju, a zatim presavijaju listić i ubacuju ga u glasačku kutiju.

Glasanje osoba sa invaliditetom
 

Osobe sa invaliditetom koje nisu u mogućnosti da se svojeručno potpišu mogu koristiti pečat sa podacima o identitetu ili otisak prsta, dok ih u ovoj proceduri može zastupati i njihov pomagač.
 

Van biračkog mesta
 

Ukoliko birač nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu usled bolesti, starosti ili invaliditeta, može glasati van biračkog mesta uz prethodno obaveštenje lokalne izborne komisije.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading