OVO JE DOKAZ DA ĆE TRAMP POBEDITI NA IZBORIMA! Dve ključne američke države okrenule se njemu, Bajden PRED PORAZOM zbog ove odluke

Autor:

Svet

14.12.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anketa pokazuje veliko neslaganje među biračima u obe države o odnosu Amerike prema ratu Izraela i Hamasa. To pitanje izazvalo je razdor i unutar same Demokratske stranke gde progresivnija struja sa mlađim demokratama pritiska Bajdena da zatraži primirje na Bliskom istoku

OVO JE DOKAZ DA ĆE TRAMP POBEDITI NA IZBORIMA! Dve ključne američke države okrenule se njemu, Bajden PRED PORAZOM zbog ove odluke

Foto: Tanjug/AP, Pixabay.com

Donald Tramp ima prednost u odnosu na Džozefa Bajden u dve ključne američke savezne države koje su se na prošlim izborima odlučile za kandidata demokrata.

Prema najnovijem istraživanju, Tramp ima prednost u Džordžiji i Mičigenu, državama u kojima je na izborima 2020. godine Bajden odneo pobedu, objavio je CNN.

Prema anketama, u Džordžiji Tramp ima 49 odsto u odnosu na Bajdena koga podržava 44 odsto birača.

U Mičigenu, Tramp ima podršku od 50 naspram Bajdenovih 40 odsto dok 10 procenata ispitanih kaže da ne bi podržali ni jednog kandidata čak i nakon postavljanja pitanja o tome ko im je od ove dvojice kandidata bliži.

Međutim, u obe države udeo birača koji kažu da ne bi podržali ni jednog kandidata je barem jednako velik kao razlika između Bajdena i Trampa, pa će trka sasvim sigurno biti neizvesna.

Upravo će ishod glasanja u takozvanim “sving” državama biti odlučujući za ishod izbora, a po svemu sudeći, ponovo ćemo gledati sudar Trampa i Bajdena.

Prednost koju bi Tramp ima u potencijalnom okršaju sa Bajdenom značajno potkrepljuje podrška birača koji tvrde da nisu glasali 2020. godine. Ovi birači izražavaju podršku Trampu sa razlikom od 26 poena u Džordžiji i 40 poena u Mičigenu.

Iako su oni koji su izjavili da su glasali 2020. godine podržali Bajdena, sada je došlo do preokreta u obe države, pri čemu Bajden zadržava manji deo birača iz 2020. godine u poređenju sa Trampom.

Istraživanja ukazuju na moguće izazove za oba kandidata tokom dugog predizbornog perioda. Trampova prednost zavisi od pretpostavke da može zadržati podršku kod promenljive i politički neangažovane grupe i ubediti ih da zaista glasaju, dok će Bajden morati da povrati podršku nezadovoljnih bivših pristalica koji ne pokazuju entuzijazam povodom reizbora.

Bajdenove teškoće u obe države očigledne su u percepciji birača o njegovom mandatu na mestu predsednika. Prema mišljenju velike većine birača, Bajdenovi politički stavovi i sposobnost razumevanja njihovih problema, ne ispunjavaju njihovu sliku idealnog predsednika.

Anketa pokazuje veliko neslaganje među biračima u obe države o odnosu Amerike prema ratu Izraela i Hamasa. To pitanje izazvalo je razdor i unutar same Demokratske stranke gde progresivnija struja sa mlađim demokratama pritiska Bajdena da zatraži primirje na Bliskom istoku.

Većina birača u obe države kaže da Bajden koji ima 81 godinu, nema osobine koje se očekuju od predsednika SAD. Birači su sličnog mišljenja i o Trampu koji ima 77 godina, ali u znatno manjem procentu.

Tramp lošije prolazi od Bajdena kada je reč o oceni temperamenta, gde 57 odsto u Mičigenu i 58 u Džordžiji kažu da bivši predsednik nema osobine koji traže, u poređenju sa oko polovine koja to isto kaže za Bajdena.

Kada je reč o američkim izborima, države se dele na takozvane "stabilne" i "klimave", odnosno swing.

Birači u stabilnim državama po pravilu su više naklonjeni republikancima ili demokratama dok se u "sving" državama izbor menja, u zavisnosti od kandidata, kampanje i izbora.

Zbog sistema u kome predsednika SAD biraju elektori, pobeda u "sving" državama često je odlučujuća na izborima. Kampanja i novac se zato najčešće usmeravaju i vode u ovim izbornim jedinicama.

"Sving" države se mogu definisati kao poprište političke borbe u kojima razlika između kandidata gledajući nekoliko prethodnih izbornih ciklusa nije veća od nekoliko procenata. 

U tim državama birači često naginju prema pobedniku na nacionalnim izborima, ali se neretko kolebaju između partija. 

Najvažnije "sving" države na izborima za predsednika SAD tradicionalno su Ohajo, Florida i Pensilvanija, a spisak se, tokom izbornih ciklusa, međutim, proširio.

U države u kojima su birači neodlučni spadaju i Arizona, Džordžija, Ajova, Mičigen, Minesota, Nevada, Nju Hempšir, Severna Karolina i Viskonsin, pa čak i Teksas, tradicionalno uporište republikanaca, navodi se na sajtu za izbornu analitiku u SAD Fivethirtyeight.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading