MOSKVI SE OVO NEĆE DOPASTI: Finci zatvorili četiri prelaza sa granici s Rusijom, a OVO je razlog!

Autor:

Svet

16.11.2023

15:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Helsinki je ubeđen da je Rusija namerno učinila neke stvari prema Finskoj otkako je ova država otpočela vojnu saradnju sa SAD

MOSKVI SE OVO NEĆE DOPASTI: Finci zatvorili četiri prelaza sa granici s Rusijom, a OVO je razlog!

Foto: Tanjujg/ap

Premijer Finske Peteri Orpo otkrio je da će ova država u subotu zatvoriti četiri granična prelaza sa Rusijom kako bi zaustavila priliv tražilaca azila.

Finski predsednik rekao je kako se čini da je porast broja tražilaca azila koji stižu na istočnu granicu zemlje osveta Rusije zbog odbrambene saradnje Finske i Sjedinjenih Američkih Država. 

Finska, članica Evropske unije čije je pristupanje NATO-u ranije ove godine nakon decenija nesvrstanosti razbesnelo Moskvu, deli 1.340 kilometara dugu granicu s Rusijom koja služi i kao granica EU.

Sva četiri prelaza su na jugoistoku Finske i uglavnom su najprometnije tačke putovanja između dveju zemalja.

Ukupno je ušlo 280 tražilaca azila od septembra, objavila je u četvrtak Granična straža Finske. 

Tražioci azila koji stižu preko Rusije od subote će svoje zahteve za azil moći da predaju samo na dva severna granična prelaza, saopštila je vlada.

- Naša poruka je snažna. Želimo da se ovaj fenomen zaustavi kako bismo mogli da nastavimo granični saobraćaj kao do sad - rekao je premijer Peteri Orpo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading