PAO JEDAN OD NAJUTICAJNIJIH RUSA: Uhapšen jedan od osnivača Alfa grupe, poznat i kao Putinov bankar

Autor:

Svet

31.10.2023

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksej Kuzmičev je lišen slobode u odmaralištu Sen Trope.

PAO JEDAN OD NAJUTICAJNIJIH RUSA: Uhapšen jedan od osnivača Alfa grupe, poznat i kao Putinov bankar

Foto: Tanjujg/ap

Francuska policija je uhapsila ruskog milijardera Alekseja Kuzmičeva, koji je jedan od suosnivača Alfa grupe i koji je podvrgnut sankcijama Evropske unije zbog sumnji u poresku prevaru i kršenje sankcija. Kuzmičev je uhapšen u odmaralištu Sen Trope na francuskoj rivijeri, prema izvorima bliskim slučaju.

Policija je izvršila racije na nekoliko lokacija povezanih sa Kuzmičevom, uključujući njegovu kuću u Parizu i vilu u Sen Tropeu.

Evropska unija je stavila Kuzmičeva na listu ruskih državljana koji su podvrgnuti sankcijama u martu 2022. godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Alfa banka, u kojoj Kuzmičev ima značajan udeo, jedna je od najvećih poreskih obveznika u Rusiji, a sam Kuzmičev se smatra jednim od "najuticajnijih ljudi u Rusiji" sa bliskim vezama sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da ruske vlasti još nisu zvanično obaveštene o hapšenju Kuzmičeva od strane Francuske putem diplomatske misije Moskve u toj zemlji, navodi Informer.

Podsetimo, Francuska je u martu 2022. zaplenila dve jahte u vlasništvu Kuzmičeva, vredne više od 5,3 miliona dolara, pravdajući taj potez sankcijama EU. Tužioci u Francuskoj su otvorili više od deset istraga o sticanju imovine u Francuskoj od strane Rusa nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Forbs magazin navodi da je Kuzmičev (61), suosnivač Alfa grupe, koji je zajedno sa Mihailom Fridmanom i Germanom Kanom, kolegama iz studentskih dana, 61. najbogatija osoba na svetu sa ukupnim bogatstvom od 6,4 milijarde dolara. Britanske vlasti su izvršile raciju na kuću Fridmana u Londonu 2022, ali su kasnije odustale od istrage. Španski nacionalni sud je takođe odložio istragu o korupciji protiv Fridmana zbog nedostatka dokaza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading