EVROPA ĆE SE RASPASTI KAO SSSR, PUTIN NAS VODI U TREĆI SVETSKI RAT: Zloglasni Džordž Soroš prognozirao mračnu budućnost Starog kontinenta

Autor:

Svet

28.10.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno rukovodstvo EU podseća na sovjetski politbiro, nastavlja da izdaje ukaze kao da se išta pita, govorio je američko-jevrejski milijarder.

EVROPA ĆE SE RASPASTI KAO SSSR, PUTIN NAS VODI U TREĆI SVETSKI RAT: Zloglasni Džordž Soroš prognozirao mračnu budućnost Starog kontinenta

Foto: Tanjug/AP

Džordž Soroš (92), jedan od najomraženijih ljudi na planeti, svojevremeno je upozorio Evropsku uniju da se probudi i prepozna unutrašnje i spoljašnje pretnje jer će u suprotnom završiti kao Sovjetski Savez 1991.

- Evropa mesečari prema uništenju, narod Evrope mora da se probudi pre nego što bude kasno. EU je trenutno u revolucionarnom trenutku, a krajnji ishod je krajnje neizvestan. Najgore od svega je činjenica da ni evropski lideri ni njeni građani nisu svesni ove situacije. Trenutno rukovodstvo Evrope podseća me na sovjetski politbiro kada se Savez raspao - nastavljajući da izdaje ukaze kao da se išta pita - rekao je Soroš.

KRITIKA ITALIJE

Kada je u pitanju izbor za Evropski parlament, Soroš kaže da je to tačka u kojoj će doći do novog sukoba u EU - očekuje se da će antisistemske, evroskeptične partije ostvariti dobre rezultate.

- Nažalost, antievropske snage uživaju prednost na izborima. Postoji više razloga za to, uključujući i staromodni partijski sistem koji je prisutan u većini evropskih zemalja, nemogućnost promene sporazuma i nedostatak pravnih sredstava za kažnjavanje država članica koje krše principe na kojima je EU osnovana - rekao je Soroš.

Što se tiče Nemačke, on je ocenio da se koalicija okupljena oko Hrišćansko-demokratske unije koju je tada u poslednjem mandatu vodila kancelarka Angela Merkel, neće moći da deluje u potpunosti proevropski jer pritisak vrši ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

Italija je, prema njegovom mišljenju, napravila fatalnu grešku kada se 2017. pozvala na Dablinski sporazum, koji nalaže da migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji u koju uđu:

- Borba Italije s rastućim brojem migranata bacila je državu u ruke antievropske Lige i Pokreta pet zvezda 2018. Kako bi se izborila s antievropskim silama, Evropa mora da prepozna svoje neprijatelje i probudi proevropsku većinu. U suprotnom, san jedinstvene Evrope mogao bi da postane košmar 21. veka.

DVA SISTEMA

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vagnerovci tokom rata u Ukrajini

On je prošle godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da ruska invazija na Ukrajinu preti da bude početak Trećeg svetskog rata, koji bi mogao da znači kraj civilizacije.

- Druga pitanja koja se tiču čitavog čovečanstva - borba protiv pandemije i klimatskih promena, izbegavanje nuklearnog rata, održavanje globalnih institucija - morala su da se povuku u pozadini te borbe. Zato kažem da naša civilizacija možda neće preživeti - rekao je.

U žestokom napadu na ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga, upozorio je da su autokratski režimi u usponu i da globalna ekonomija ide u depresiju.

Žestoko je kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što je ugađala Moskvi i Pekingu.

- Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva - rekao je Soroš.

Besan na Angelu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

Soroš je u Davosu rekao da je evropska zavisnost od ruskih fosilnih goriva preterana, uglavnom zbog "merkantilističke politike koju je sprovodila bivša kancelarka Angela Merkel".

- Sklopila je posebne poslove s Rusijom za snabdevanje plinom i učinila Kinu najvećim nemačkim izvoznim tržištem. To je Nemačku učinilo najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se mora platiti visoka cena. Nemačku ekonomiju treba preorijentisati. A to će potrajati dugo - rekao je on.

Sijev pristanak za invaziju

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Si Đinping

Soroš je rekao da je Putin dobio Sijev pristanak na rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom februara 2022. Međutim, insistirao je na tome da kineski vođa nije tako jak koliko je verovao.

- Si krije tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je vakcinisan vakcinom koja je dizajnirana za izvornu varijantu iz Vuhana i nudi vrlo malo zaštite od novih varijanti - rekao je on.

Prema njegovom rečima, Si nije bio u stanju to da kaže jer je bio u delikatnom trenutku u karijeri, čekajući da bude imenovan za doživotnog vladara.

Orban: Proterali smo ga, želi muslimansku EU

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

U Mađarskoj je 2018. održan referendum koji je osudio Soroša na progon. Premijer Viktor Orban je tada izjavio:

- Džordž Soroš je kupio ljude i organizacije, i Brisel je pod njegovom kontrolom. Žele da sruše ogradu, puste milione migranata u Evropu i tamo ih rasporede - žele da kazne nas koji se s tim ne slažemo.

Orban je rekao da lideri EU i američko-mađarski milijarder nastoje da uspostave "novu, mešovitu, muslimansku Evropu".

- Mađarska je protiv toga da preuzme migrante koji bi mogli da izmene kulturni identitet države. Pod mojim rukovodstvom naša država će ostati mesto u kojem će zapadnoevropski hrišćani uvek moći da pronađu bezbednost". Niska stopa nataliteta Mađarsku čini ugroženom vrstom, zato uvodimo poreze multinacionalnim kompanijama za finansiranje društvene politike i podsticaj za porodice da imaju više dece.

Rušenjem funte zaradio svoju prvu milijardu

- rođen je u jevrejskoj mađarskoj porodici 1930. Sa hrišćanskim dokumentima preživljava Hitlerov nacizam. Posle uspostavljanja komunizma u Mađarskoj 1947. odlazi u London gde završava Londonsku školu ekonomije, da bi već 1970. osnovao sopstveni hedž fond. To je bio prvi korak u stvaranju velikog bogatstva koje Forbs i danas procenjuje na 6,7 milijardi dolara

- njegova Fondacija za otvoreno društvo zapravo je nevladina organizacija koja je na Zapadu imala pravo da učestvuje u javnom, finansijskom i političkom životu. Otvoreno se zalagala za liberalni kapitalizam, širenje NATO prema granicama Rusije, za, u ime "demokratije", brojne vojne intervencije Sjedinjenih Američkih Država. Ne tako davno zalagala se za reformu pravosudnog sistema u SAD, za istopolne brakove i dekriminalizaciju marihuane

- on je 1992. kao berzanski spekulant zaradio prvu milijardu rušeći britansku funtu. Tada je Evropsku uniju činilo 12 zemalja. Nemačka je upravo bila ujedinjena, što ju je koštalo enormne količine novca, ali to je umnogome promenilo političko-ekonomsku strukturu EU. Nemačka se, međutim, ozbiljno zadužila što je dovelo do rasta inflacije. Da bi sprečili taj rast, Nemačka centralna banka je povećala kamatnu stopu, tako da je nemačka marka postala skuplja. Ovaj korak Bundesbanke prisilio je i druge zemlje u Evropi na sličan korak, da bi sprečile pad nacionalnih valuta

- Još 1997. je novinaru Draganu Biseniću, koji je radio s njim intervju, objasnio kako podnosi silne kritike svog rada:
- Ponekad sam obeshrabren, ali ne u ogromnoj meri jer sam veoma bogat. To mi omogućuje nezavisnost. Istovremeno, oko mene se stvara i puno mitova. To me zabavlja, ali u nekoj meri i pogađa

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Whitey

28.10.2023 20:03

Jos malo Soros i baj,baj. Sto je dosta,dosta je.

Iva

28.10.2023 20:11

Cifutu, marsss avetinjo ‼️ Olos sa milijardama marssss