IZA SMENE MAKARTIJA STOJI DONALD TRAMP! Konvervativci POBESNELI jer je napravio sporazum sa Bajdenom, usledila osveta! AMERIKA OVO NE PAMTI!

Autor:

Svet

04.10.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kevin Mekarti postao je najnovija žrtva ekstremističke revolucije u okviru Konzervativne stranke pod uticajem Donalda Trumpa. Ovaj bivši predsednik Predstavničkog doma je smenjen samo tri dana nakon što je bio primoran da koristi glasove Demokrata kako bi sprečio blokadu vlade koje je njegova sopstvena stranka umalo da izazove, piše CNN.

IZA SMENE MAKARTIJA STOJI DONALD TRAMP! Konvervativci POBESNELI jer je napravio sporazum sa Bajdenom, usledila osveta! AMERIKA OVO NE PAMTI!

Foto: Shutterstock

U istorijskom trenutku za američki Kongres, Kevin Mekarti je zvanično smenjen sa mesta predsedavajućeg Predstavničkog doma. Ova odluka je doneta nakon što je republikanski kongresmen Met Gejts podneo zahtev za njegovu smenu, čime je eskalirao dugotrajni sukob između njih dvojice. Mekarti je postao predsedavajući Predstavničkog doma nakon što je sklopio dogovor koji je omogućio bilo kom članu Kongresa da pokrene glasanje o njegovom uklanjanju. U utorak, Gejts je upravo to i učinio. Sa podrškom demokrata, uspeo je da ga smeni.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nakon glasanja o njegovoj smeni, Mekarti je izgledao gotovo opušteno dok su mu kolege iz Republikanske stranke prilazile da mu stisnu ruku. Bez obzira na to da li će ga zameniti neki drugi republikanac, podele unutar stranke će ostati. Mekarti je mogao da pokuša da povrati moć, ubedivši republikance koji su ga ove nedelje smenili da promene mišljenje, kao što je to učinio u januaru.

Privremeno mesto predsedavajućeg preuzeće kongresmen iz Severne Karoline, Patrik Mekhenri. On će obavljati ovu funkciju dok se ne izabere novi predsedavajući. Među mogućim naslednicima Kevina Mekartija su Eliz Stefanik, predsednica GOP konferencije, Tom Kol, predsednik Odbora za pravila, kongresmen Geret Grevs i Patrik Mekhenri, predsednik Odbora za finansijske usluge.

Ova promena na vrhu dolazi u trenutku kada se Republikanska stranka bori sa unutrašnjim sukobima između političkog establišmenta i baze koja ključa, borba kja traje već od vremena pokreta Čajanka 2010. godine. Bez obzira na to ko preuzme mesto predsedavajućeg, izazovi efikasnog vođenja Predstavničkog doma ostaju isti.

Snage haosa

Stranka koja je nekada definisala konzervatizam kao očuvanje tradicionalnog osećaja stabilnosti i snage, tokom poslednje tri decenije razvila se u utočište za agente haosa, političke trikove i večnu ideološku revoluciju koja je stalno gura ka novim ekstremima, piše CNN. Spremnost stranke da prihvati skandal bila je takođe vidljiva u utorak u Njujorku, gde je Tramp besneo u hodniku ispred sudnice tokom suđenja za prevaru i gde mu je izrečena zabrana govora zbog napada na sudijinog pomoćnika na društvenim mrežama.

McCarthy nije bio umeren, a njegov poraz, koji su izazvali radikalni pobunjenici, o kojima se žalio prošle nedelje da žele "spaliti čitavu kuću", govori o njegovoj stranci. Njegovi politički ubice, predvođeni kongresmenom iz Floride Metom Gejtsom, svrgnuli su svog lidera bez plana šta će dalje, ostavljajući važno krilo američke vlade paralisanim najmanje nedelju dana.

Samonanošeni haos ometaće napore stranke da iskoristi ranjivost predsednika Džoa Bajdena, a nova demonstracija nesposobnosti i ekstremizma mogla bi da ugrozi napore GOP-a da zadrži ključne izborne okruge koje mu trebaju da zadrži većinu naredne godine. Još važnije, politička regicidnost od utorka pokazala je da je većina u Predstavničkom domu nefunkcionalna i da se Republikanskom strankom ne može upravljati. Dok se to ne promeni, Amerika će sama biti neupravljiva.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Pad McCarthyja nije bez ironije. Došlo je do njegovog odlaska kada je odstupio od puta ekstremizma pokušavajući da postigne sporazum sa Bajdenom kako bi spasio zemlju od štete.

U uzdizanju na položaj koji je dugo želeo, Mekarti je platio cenu Trampu, obnavljajući ugled oborenog bivšeg predsednika posetom Mar-a-Lagu nakon pobune u Kapitolu i nastojeći da spreči odgovornost za pobunu. Nedavno je McCarthy naredio istragu o opozivu protiv Bajdena, uprkos nedostatku dokaza za zločine i prekršaje koji su mera za razmatranje najozbiljnije kazne po ustavu.

Uprkos pokoravanju desnom krilu, McCarthy je na kraju shvatio da sa moći dolazi i odgovornost prema nečemu većem od stranke i lične slave - čak i za lidera najkonzervativnijeg Doma u istoriji. Dva puta, prilikom podizanja granice duga i izbegavanja zatvaranja vlade, ignorisao je svoje najekstremnije članove koji su bili spremni da unište ekonomiju ili dozvole da vojnici ostanu bez plate. Radikali unutar GOP-a - mnogo veća grupa od male frakcije koja je glasala za smenu - zahtevaju masovnu čistku u vladi, iako nisu izgradili nacionalnu većinu kroz izbore za tako radikalne mere.

Međutim, McCarthy se složio sa privremenim budžetskim zakonom od 45 dana kako bi izbegao zatvaranje vlade, pomerajući suočavanje sa ekstremistima do sredine novembra. Njegova privremena mera nije uključivala 6 milijardi dolara koje su Bajden i Senat želeli za Ukrajinu, ali je ipak razbesnela radikale koji su želeli mnogo veće rezove od onih koje je McCarthy ranije dogovorio sa predsednikom kako bi podigao granicu zaduživanja vlade i sprečio nespoštovanje duga. McCarthy je delovao znajući da, sa Demokratama koji kontrolišu Senat i predsedništvo, Republikanci iz Predstavničkog doma ne mogu jednostavno nametnuti svoj plan i da će platiti političku cenu za zatvaranje vlade. Ali republikanski predsedavajući koji zavise od glasova Demokrata vreme je bilo ograničeno, iako niko nije mogao znati da će kraj doći tako brzo.

Za greh pokušaja uspostavljanja neke vrste, iako nestabilne, vlade, McCarthy se pridružio prethodnicima kao što su GOP predsednik Predstavničkog doma Džon Boner i Pol Rajan koji su bili smenjeni sa funkcije. Sva trojica nisu uspela da obuzdaju ekstremnu desničarsku frakciju koja odbacuje kompromis - osnovni koncept u američkom političkom sistemu koji je osmišljen da promoviše demokratske, postepene promene.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nakon što je postao prvi predsedavajući koji je smenjen sa funkcije u istoriji Amerike - što je sam po sebi znak nihilizma i haosa koji karakteriše njegovu stranku - McCarthy je pokušao da oživi optimizam zbog kojeg je nekada bio poznat na Kapitol hilu, ali koji se istopio u tami sadašnjeg političkog doba.

"Ne kajem se što sam izabrao vladanje umesto negodovanja", rekao je McCarthy, hrabreći se na svom poniženju na oproštajnoj konferenciji za novinare koja je zaokružila predsedavanje koje je uvek izgledalo kao kratkoročni najam.

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading