EVROPSKI SELJACI BESNI NA ZELENSKOG! Ukrajinsko zrno pravi razdor u EU!

Autor:

Svet

23.09.2023

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su Ukrajina i Evropska komisija pozvale ove zemlje da povuku svoje jednostrane zabrane, ove države su zadržale svoje mere.

EVROPSKI SELJACI BESNI NA ZELENSKOG! Ukrajinsko zrno pravi razdor u EU!

Foto: pixabay.com

Evropske zemlje, uključujući Poljsku, Mađarsku i Slovačku, produžile su zabrane uvoza ukrajinskih žitarica, poput pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice, iako je privremena zabrana EU istekla 15. septembra. Ove zemlje su donijele unilateralne odluke kako bi zaštitile svoje domaće poljoprivrednike od povećanog konkurentskog pritiska zbog znatnog rasta ukrajinskog uvoza u poslednjim mesecima.

Iako su Ukrajina i Evropska komisija pozvale ove zemlje da povuku svoje jednostrane zabrane, ove države su zadržale svoje mere. Kao odgovor na to, Ukrajina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv ovih zemalja.

Januš Vojcihovski, poljski evropski komesar za poljoprivredu, izrazio je iznenađenje što je Ukrajina izabrala ovu rutu, budući da je obim izvoza ukrajinskih žitarica značajno porastao uprkos ograničenjima. On je takođe istakao da ovakve mere idu protiv zakona Evropske unije i principa jedinstvenog tržišta.

Ministri poljoprivrede Unije sastali su se na sastanku EU za poljoprivredu i ribarstvo, gde su neki izrazili zabrinutost zbog jednostranih zabrana Varšave, Bratislave i Budimpešte. Drugi su, međutim, pokazali razumevanje za njihove odluke.

Španski ministar poljoprivrede, Luis Planas, koji je predsedavao sastankom, izjavio je da je usvajanje jednostranih restriktivnih mera greška i krši principe jedinstvenog tržišta EU. On je takođe naglasio da EU-27 brane potrebu očuvanja jedinstva u podršci Ukrajini i pozivaju na konzenzus svih članica.

Slovenačka ministarka poljoprivrede, Irena Šinko, takođe je izrazila zabrinutost zbog jednostranih mera i podržala važnost jedinstvenog pristupa EU.

Nemački ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir, kritikovao je potez vlada u Varšavi, Budimpešti i Bratislavi kao "honornu solidarnost" s Ukrajinom i izrazio sumnju u usklađenost tih mera sa zakonima EU. Prema njegovim informacijama, tržište je dobro podnosilo ukrajinske žitarice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading