GENIJALNA TAKTIKA: Ukrajinci usred bela dana RASTURILI štab ruske Crnomorske flote - OTKRIVENO KAKO! Evo šta Rusi posle ove sramote MORAJU DA URADE

Autor:

Svet

23.09.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U akciji koja je izazvala svetsku pažnju, ukrajinska vojska je izvela neočekivani napad na štab ruske Crnomorske flote, lociran u centru krimskog grada Sevastopolj.

GENIJALNA TAKTIKA: Ukrajinci usred bela dana RASTURILI štab ruske Crnomorske flote - OTKRIVENO KAKO! Evo šta Rusi posle ove sramote MORAJU DA URADE

Foto: Tanjug/Crimean Telegram chanell via AP

Ova operacija, koja se odigrala u središtu kontrolisane teritorije Krima, iziskivala je veliku dozu inteligencije, genijalnosti i preciznosti ukrajinskih vojnika.

 

Interesantno je da je napad izvršen tokom dana, izabravši prilično riskovan momenat. Ukrajinska vojska je koristila neobičnu kombinaciju oružja i tehnike, što je uključivalo i krstareće rakete sa TNT-om velike razarujuće moći.

 

Osnovno oružje koje je ukrajinska vojska koristila u ovom napadu bile su britanske krstareće rakete Storm Shadow, čije bojeve glave su imale ne manje od 450 kilograma TNT-a. Ova moćna oružja bila su poslata na centar Sevastopolja sa namerom da nanesu nepopravljivu štetu centralnom štabu Crnomorske flote.

Pored Storm Shadow raketa, ukrajinska vojska je pribegla i tehnički složenijim metodama. Koristili su rakete-mamce, poznate kao AGM-160 MALD, koje su dizajnirane da zabune i obmanu ruske protivvazdušne sisteme koji su bili raspoređeni po Krimu. Ovi mamci, vektori specijalno razvijeni za ovakve misije, dodatno su usložnili zadatak za ruske odbrambene sisteme.

Najintrigantniji aspekt ovog napada je lansiranje projektila. U avionima Su-24M, ukrajinski vojnici su pokrenuli oba tipa raketa - Storm Shadow i AGM-160 MALD. Ono što je činilo ovu operaciju još kompleksnijom, projektili su imali različite kurseve i brzine. Dok su neke rakete bili programirani da idu direktno ka meti, drugi su prevarili odbrambene sisteme izbegavajući Crno more i tek onda krenuli ka Sevastopolju, leteći na niskoj visini brzinom približnom zvučnoj barijeri.

Jedan od izazova koji ostavljaju mnoga pitanja bez odgovora je identifikacija tačnog projektila koji je pogodio štab Crnomorske flote Rusije. Podaci se trenutno analiziraju, ali je jasno da je napad uspešan i da je naneo značajnu štetu ruskoj vojsci

 

Ovo je bio izuzetno rizičan i odvažan napad, a lokalni zvaničnici su priznali incident, potvrđujući napad na flotu.

 

Ocene estonskih obaveštajnih službi naglašavaju mogućnost da Rusi premeste svoje ratne brodove iz Sevastopolja u Novorosisk.

Posledice ovog napada ostaju neizvesne, ali sigurno je da će ova akcija ukrajinskih vojnika imati dubok značaj u kontekstu ukrajinskog konflikta.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading