PUKLA TIKVA IZMEĐU POLJAKA I UKRAJINACA, NEMA VIŠE POMIRENJA: Poljski premijer ZAPRETIO Zelenskom: "Više ne smeš da nas vređaš!" Vašington TRAŽI OBJAŠNJENJE

Autor:

Svet

23.09.2023

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Poljske, Mateuš Moravjecki, nedavno je izjavio da neće dozvoliti da predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski nikada više ne vređa Poljake, reagujući na nedavne kontroverzne izjave Zelenskog tokom njegovog govora u Ujedinjenim nacijama.

PUKLA TIKVA IZMEĐU POLJAKA I UKRAJINACA, NEMA VIŠE POMIRENJA: Poljski premijer ZAPRETIO Zelenskom: "Više ne smeš da nas vređaš!" Vašington TRAŽI OBJAŠNJENJE

Foto: Tanjug/AP

Moravjecki je jasno stavio do znanja da će Poljska uvek braniti svoj ugled i ime u svetu, te da to nije samo njegova lična odgovornost već i najvažniji zadatak poljske vlade. On je rekao: "Poljaci to nikada neće dozvoliti, a odbrana dobrog poljskog imena nije samo moja dužnost i čast, već je najvažniji zadatak poljske vlade", prenela je "Gazeta Viborča".

Ovaj sukob reči između lidera Poljske i Ukrajine dolazi nakon što je Zelenski tokom svog govora u UN izrazio zabrinutost zbog poteza Poljske i drugih zemalja koje su postavile svoje restrikcije na uvoz ukrajinskog žita. On je izjavio: "Kijev vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

Poljska, zajedno sa Slovačkom i Mađarskom, uvela je ove restrikcije nakon što je Evropska komisija odlučila da ne proširi zabranu uvoza na pet istočnoevropskih zemalja članica Evropske unije. Ova situacija je izazvala tenzije i međunarodne kontroverzije u regionu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog mogućeg obustavljanja vojne pomoći Ukrajini od strane Poljske. Neimenovani američki zvaničnik je rekao: "Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini." Iako poljski zvaničnici kasnije pozivaju na smirivanje tenzija, ovaj javni spor je doveo do sumnji u jedinstvo između Poljske i Ukrajine.

Unutar američke administracije tvrdi se da razlike među saveznicama nisu dovele do pukotina u podršci koalicije koja podržava Ukrajinu. Neimenovani izvor je rekao: "Poljska je i dalje posvećena podršci Ukrajini, ali je precizan stav zemlje nejasan."

Ipak, ostaje pitanje kako će se dalje razvijati odnosi između Poljske i Ukrajine, dok obe zemlje nastavljaju suočavanje sa složenim izazovima u regionalnoj geopolitici.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading