TIGANJ I KADA SPASAVAJU ŽIVOT, LEVORUKI VOJNICI KLJUČNI ZA USPEH: Ruski oficir analizirao borbe u Mariupolju i Bahmutu - ovako treba voditi RAT U GRADU!

Autor:

Svet

21.09.2023

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

IVrlo interesantna analiza borbenih dejstava u urbanim uslovima objavljena je u novom broju stručnog glasila ruskog ministarstva odbrane „Armijski zbornik". U njoj se u uvodu kaže da ruski borci nisu proučavali i uvežbavali taktiku borbenih dejstava u urbanim uslovima, a da je ne uče ni sada.

TIGANJ I KADA SPASAVAJU ŽIVOT, LEVORUKI VOJNICI KLJUČNI ZA USPEH: Ruski oficir analizirao borbe u Mariupolju i Bahmutu - ovako treba voditi RAT U GRADU!

Foto: mil.ru

Autor članka, neimenovani ruski oficir, sa gorčinom je primetio da se rat vidi samo onakav kakav se predstavlja u udžbenicima, i vodi se samo po poljima i u rovovima. U borbama za Murijopolj i Bahmut stradali su desetine hiljada boraca i tek sada se kod Rusa piše o tome da se mora nešto preduzeti, i da struka mora da se bavi razradom namenskih taktika i prilagođavanjem naoružanja za borbe u gradovima i gradskim uslovima.

Jedan od predloga je na primer, da se uvaži činjenica da je desnorukima lakše da vode borbu tako da se zaklon nalazi sa leve strane, i da zato treba u svakom streljačkom odeljenju imati jednog levorukog, koji će štititi leđa saborcima. Radikalna primena takve procene značila bi da se za borbe u gradovima formiraju i naročiti levoruku vodovi.

Republika

Foto: mil.ru

 

 

Zna se da bi tako nešto bilo svetogrđe za generale i da je protiv svih pravila, ali u „Armijskom zborniku“ kažu da bi to bilo korisno.

Novi principi borbe u gradskim uslovima

U članku se između ostalog, predlaže sledeće: 

Kada se čisti blok, treba da se ide u smeru protivno kretanju kazaljki na časovniku baš zbog prednosti desnorukih. Kada se zauzima neka zgrada, prvo se mora zauzeti red susednih iz kojih bi protivnik vatrom blokirao juriš. Zato se branilac okruži i dovede pod vatru iz svih strana. Posebno za prikriveni prilaz treba da se vodi računa o tome da su kod savremenih solitera neke bočne strane bez prozora i to daje šansu jurišnicima da se približe bez gubitaka, ili barem da neki od njih dođu do mesta prodora u sobe gde su Ukrajinci.

Treba da se uzme ulaz prekoputa solitera, postave strelci i gađa sve što se kreće po hodnicima tako da se odbrana natera da se skloni u sobe i zatim se mirno i metodično tuče iz bacača granata soba po soba dok ima znaka života.

Prvo treba uzeti one solitere koji su postavljeni na dominantni položaj pored široke ulice ili drugog otvorenog prostora, pa se na vrh postavi dobar strelac koji pokriva sve na najmanje 500 metara udaljenosti, a oni dole su bez nekih većih šansi da pogode njega smeštenog gore, visoko.

Na osnovu puno loših iskustava preporuka glasi da se jurišnio odred ne zaleće i probija odbranu tamo gde oseti njenu slabost jer ako uzmete nekoliko zgrada možete da se nađete pod vatrom sa tri strane ili još gore-da vas odseku od glavnih snaga, Možda se radi o nameri protivnika koji pokušava da vas namami u zamku.

Republika

Foto: mil.ru

 

 

Delotvornim rešenjem se pokazalo da se minira zgrada do temelja u koju uleti protivnik i jedan pritisak na dugme rešava sve probleme.

Rusi cene da vod treba razbiti na šestorke-dve jurišne i dve pozicione. U onoj šestorci koja ide na zadatak da zauzme zgradu treba imati pet strelaca sa automatskim puškama, po ruskom standardu kalibra 5,45 x39mm, pride sa podcevnim bacačem granata i jednog sa puškom „vintorez“ VSS, preciznim sredstvom kalibra 9x39mm koje stvara malo buke i puno štete protivniki.

Šestorka za zaštitu treba da ima puškomitraljez PK ( ili neki srodni) kalibra 7,62x 54 mm sa propisanim nišandžijom i pomoćnikom, zatim ručni raketni bavcač RPG-7 takođe sa dva borca i dva precizna strelca, jednog sa puškom SVU velikog kalibra 7,62x54mm kakav koriste puškomitraljezi, i jednog sa VSS. Predlaže se da u jednoj od dve pozicione šestorke bude vezista i komandir voda sa famoznim VSS u ruci.

Svako mora da ima dva ručna raketna lasera RPG-26 (sredstvo koje probija do 440 mm homogene pancirne ploče i direktno se gađa na cilj udaljen do 170). Radi se o sredstvu sličnom našoj „zolji“. Rusi sada cene jedno novo sredstvo RGŠ-1 koje ima efektivnu daljinu gađanja do 200 m i može da probije i do 600 mm čelika sa tandem kumulativnom glavom, ali u naoružanju ruske vojske nije u velikim količinama.

Stari dobri RPG-7 je koristan, ali ima ograničenja, posebno zato što ne može da se koristi iz zatvorenog prostora. Predlaže se najmanje dva po vodu. Veliki domet, preciznost, položena trajektorija, široki izbor municije- to su prednosti RPG-7, ali nema dovoljno projektila sa parčadnim i aerosolnim glavamma kakve su potrebne za borbr u gradovima. Zato se predlaže da se na standardni projektil prilepe ekseri. To se mora raditi serijski, unificirano jer se menja balistika. Zato se uzradi više modifikovanih projektila, proba se kako lete, pša se ide u borbu. Meci sa traserom se cene kao demaskirajući i njih ne treba koristiti osim za označavanje cilja za RPG-7.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zatim, oseća se na frontu, onom gradskom, potreba za sekundarnim sredstvom za strelca-običnim starim dobrim pištoljem koji će se koristiti u uskom podrumu ili unutar soba. Za rusku vojsku to je veliki problem jer na vrhu hijererhije prevladava inertzan stav da su stvari dobre takve kakve su i da nema potreba da borac zaduži pištolj.

U urbanim uslovima koriste se ručne bombe RGO i RGN koje detoniraju kada naiđu na prepreku. Kada se izvadi osigurač, nema gubitka vremena jer sekund kasnije ona će da likvidira bacača.Ako sebaca sa solitera, prelaže se da se stavi u bocu i onda ćete čuti detonaciju četiri sekunde nakon pada.

Jurišnici pretrčavaju brisani prostor i privlače sa zgradama, a po zamisli bilo bi idealno da postoji po šestorka levoruskih i desnoruskih koji drže protivnika pod vatrom sa dve strane. Kada se očiste stanovi, u njih ulaze pozicione šestorke i vod se prikuplja i kreće se u konačni lov u parovima od po jednog borca sa automatskom puškom i jednog sa VSS. Ako sve ide kako treba, takvi parovi bi očistili blok za jednu noć, izviđali, postavili zasedu ili neke mine tamo gde se ceni da će protivnici pokušati da se ubace. Za odbranu ima dobrih saveta iz svežih ratnih iskustava-treba uzeti kadu, prevrnuti je i ona će da postane dobar štiti od parčadi granata, posebno kada se pojača dušecima i radijatorima, šta se već nađe pri ruci.

Kada spašava život kad počne napad minobacačima

Ako vas tuku bacačem granata i ne možete se izvući iz sobe, zavucite se pod svoj zaklon, onu kadu, i to na uglu, stisnite rukama uši i držite otvorena usta. Ne pokušavajte vratiti ručnu bombu kroz prozor jer nemate vremena i ima da vam pukne u ruci, a to se ne preživljava. Ako vidite da leti-bežite.

Kada osmatrate, lezite i gledajte jednim okom. Probušite tiganj i gledajte kroz njega. Treba pucati kroz procepe na zidu. Njih je moguće zatvoriti poklopcem šahta koji je težak, ali odlično štiti od protivničkog preciznog strelca.

Ako imate stari čelični šlem, ne zatežite podbradnik jer će vam slomiti vrat. Uzmite sami u prodavnicama gde ima sredstava za one koji voze rolere neke štitnike za kolena. Ako nemate-isecite automobilsku gumu i stavite na kolena, vaša su, ako nezgodno padnete, boleće vas puno i nećete moći ni da jurišate, ali ni da bežite ako zatreba da se primeni neslavni uzmak u cilju preživljavanja.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Nemojte dozvoliti da se prehladite ležeći na hladnom betonu. Koristite šta imate u ostacima ostataka sobe u kojoj se vodio ljuti boj.

Treba raditi sva prozorska stakla i ramove jer su potencijalni izvor parčadi. Staklo kada uleti u oko, više nemate nade da ćetze bilo šta da vidite.Vodite računa da prosečan zid probija zrno kalibra 7,62x 54mm iz puškomitraljeza PK i puške SVD ili SVU.

Kada se osmatra po noći , treba imati u vidu da se uređaji ograničenog vidnog polja do 40’ i da zato treba stalno nervozno pokretati glavu da se vidi što više. Protivniku treba otežati rad noću povremenim lansiranjem signalne rakete i ako u tom trenutku gleda kroz neki pasivni uređaj, imaće priolično“preekdponiran“ vid. Trebaće mu vremena da ponovo normalno gleda.

Za pretrčavanje između zgrada treba koristiti dimnu zavesu, ali mora se pametno proceniti odakle duva vetar da se ne bi desilo da protivnik ima više koristi od jurišnika. Predlaže se da se podrumi i ostali slični prostori čiste primenom otrova CS odnosno popularnog suzavca-ubaci se dimna kutija i sačeka na rezultatz i zatim puca ili bace ručne bombe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading