ZELENSKI POZVAO TRAMPA DA PODELI MIROVNI PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI! Pristaje na sve osim na JEDNO!

Autor:

Svet

20.09.2023

23:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, tvrdi da će moći da sklopi dogovor sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini u roku od 24 sata.

ZELENSKI POZVAO TRAMPA DA PODELI MIROVNI PLAN ZA OKONČANJE RATA U UKRAJINI! Pristaje na sve osim na JEDNO!

Foto: Tanjjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da javno podeli svoje mirovne planove ako ima način da okonča rat između Ukrajine i Rusije, ali je ukrajinski predsednik upozorio u intervjuu u utorak da bi bilo kakav mirovni plan u kojem Ukrajina odustaje od teritorija bio neprihvatljiv.

Donald Tramp, glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, tvrdi da će moći da sklopi dogovor sa Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini u roku od 24 sata.

U nedelju, Tramp je za En-bi-si rekao da bi napravio fer posao za sve.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

 

- Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je "nešto o čemu bi se moglo pregovarati - rekao je Tramp voditeljki Kristen Velker, dodajući da je „mnogo ljudi očekivalo“ da će Kijev u zamenu za mir odustati od svojih pretenzija na „Krim i druge delove zemlje“.

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, govoreći u Savetu bezbednosti UN u Njujorku, naveo dva uslova koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini.

Ukrajinski lider je zapravo podsetio na ukrajinsku formulu mira predloženu prošle godine kao osnovu za pravedan kraj sveopšteg rata Rusije protiv Ukrajine.

Reč je o dva uslova čije ispunjenje garantuje oslobođenje ukrajinske teritorije od okupatora, prenosi Ukrajinska pravda. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverene teritorije Ukrajine unutar granica iz 1991. godine, uključujući Crnomorske flote Rusije.

Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad celokupnom državnom granicom i ekskluzivnom ekonomskom zonom u Crnom i Azovskom moru i Kerčkom moreuzu. „U stvari, samo ispunjenje ove dve tačke će rezultirati fer, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava“, najavio je on.

U svom govoru u Savetu bezbednosti UN, Zelenski je izneo i predloge za reformu organizacije, pre svega kako bi se sprečile situacije u kojima stalne članice Saveta bezbednosti mogu da blokiraju bilo kakve odluke. Inače, Zelenski je u svom jučerašnjem govoru pred Generalnom skupštinom UN pozvao na nuklearno razoružanje Rusije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading