PUTIN I ZELENSKI OČI U OČI? Turska kao posrednik rešena u nameri, želi kraj rata na istoku Evrope - oglasio se i ruski lider

Autor:

Svet

05.09.2023

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako Erdogan i Putin nisu direktno potvrdili organizaciju sastanka između Putina i Zelenskog, turski mediji spekulišu o Erdoganovoj spremnosti da organizuje takav sastanak kao deo napora za postizanje trajnog mira u Ukrajini.

PUTIN I ZELENSKI OČI U OČI? Turska kao posrednik rešena u nameri, želi kraj rata na istoku Evrope - oglasio se i ruski lider

Foto: Tanjug-AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da organizuje sastanak ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Erdogan je izrazio spremnost da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao sukob i postigao trajni mir. Turska je već ranije bila domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu.

- Ranije smo delovali kao zemlja-domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu. Kao i do sada, spremni smo da damo sve od sebe po tom pitanju i preuzmemo ulogu posrednika - istakao je Erdogan.

Vladimir Putin je izjavio da Rusija nikada nije odbijala posredničke usluge za rešavanje situacije u Ukrajini i da Erdoganova inicijativa za rešavanje krize oko Ukrajine privlači pažnju. Putin je takođe napomenuo da su postignuti dogovori između ruske i ukrajinske delegacije uz Erdoganovo posredovanje, ali da su oni kasnije odbačeni od strane Ukrajine.

- Kad je reč o naporu predsednika Erdogana za rešavanje krize oko Ukrajine, on je uvek obraćao pažnju na to. Danas je posvetio tome veliku pažnju, uključujući i tokom našeg razgovora. Znamo da je uz posredovanje predsednika Turske bio postignut dogovor, bili su usaglašeni nacrti dokumenata između ruske i ukrajinske delegacije, ali ih je Ukrajina potom bacila u đubre - naglasio je Putin.

Putin je izrazio mišljenje da je ukrajinska ofanziva propala, što sugerira da se situacija na terenu razvija u korist ruskih snaga.

Putin: Ukrajinska ofanziva propala

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Na pitanje novinara može li se govoriti o usporenom toku ofanzive ukrajinske vojske Putin je odgovorio:

- To nije usporeni tok, to je propast. U svakom slučaju, danas to izgleda tako. Videćemo šta će biti dalje. Nadam se da će i nadalje biti upravo tako.

Mogući sastanak Putina i Zelenskog

Iako Erdogan i Putin nisu direktno potvrdili organizaciju sastanka između Putina i Zelenskog, turski mediji spekulišu o Erdoganovoj spremnosti da organizuje takav sastanak kao deo napora za postizanje trajnog mira u Ukrajini.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba sugeriše da je moguće da se sastanak Putina i Zelenskog stvarno dogodi nakon Erdoganovog sastanka sa Putinom, i da predsednik Zelenski ima puno poverenje u Erdogana.

- Uveren sam da će, na osnovu rezultata Erdoganovog razgovora sa Putinom, predsednik Erdogan i predsednik Zelenski kontaktirati - rekao je Kuleba, dodavši da Zelenski ima puno poverenje u Erdogana.

Ova inicijativa za posredovanje i organizaciju sastanka između lidera Rusije i Ukrajine može biti značajan korak ka rešavanju sukoba u Ukrajini i postizanju trajnog mira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Anton

05.09.2023 07:39

za vasu informaciju precednik Ruske federacije nikada nece sesti sa Zeljom osim u jednom slucaju kapitulacija banderovaca