UKIDA SE ZABRANA ABORTUSA U MEKSIKU, ALI OGRANIČENJA OSTAJU NA SNAZI: ''Zeleni talas'' se širi regionom

Autor:

Svet

07.09.2023

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Vrhovnog suda Meksika izazvala je različite reakcije.

UKIDA SE ZABRANA ABORTUSA U MEKSIKU, ALI OGRANIČENJA OSTAJU NA SNAZI: ''Zeleni talas'' se širi regionom

Foto: Tanjug/AP

Vrhovni sud Meksika nedavno je doneo odluku kojom se ukida savezna zabrana abortusa, što je deo šireg regionalnog trenda koji se tiče povećanja pristupa ovoj medicinskoj proceduri.

Ova odluka je važan korak za žene u Meksiku, ali ostavlja i niz državnih ograničenja na snazi.

Prema toj odluci, sve savezne krivične kazne za abortus su odbačene, što znači da će javne zdravstvene službe sada morati da ponude ovu proceduru svakome ko je zatraži. Ovo će omogućiti pristup abortusu za milione Meksikanki, budući da savezne institucije za socijalno osiguranje pružaju zdravstvenu zaštitu većini ljudi koji rade u formalnoj ekonomiji, prenosi Telegraf.

Važno je napomenuti da oko 20 meksičkih država i dalje kriminalizuje abortus, i ova odluka Vrhovnog suda neće automatski promeniti te zakone. Međutim, zagovornici prava na abortus verovatno će se obratiti državnim sudijama i tražiti da prate logiku ove odluke.

Foto: Tanjug/AP

Meksiko ukida zabranu abortusa

Iako abortusi u Meksiku nisu gonjeni kao zločin, mnogi lekari su odbijali da ih izvrše, pozivajući se na postojeće zakone.

Odluka Vrhovnog suda Meksika izazvala je različite reakcije. Aktivisti za prava žena i organizacije za rodnu ravnopravnost pozdravili su je kao veliki korak prema jednakosti. Međutim, protivnici abortusa i dalje se protive ovoj odluci i najavljuju nastavak borbe protiv proširenog pristupa abortusu.

Ova odluka Vrhovnog suda Meksika deo je šireg regionalnog trenda u Latinskoj Americi poznatog kao "zeleni talas", koji se odnosi na promociju prava na abortus. Dok se zemlje u Latinskoj Americi kreću prema liberalizaciji zakona o abortusu, u nekim delovima Sjedinjenih Država ograničenja na abortus rastu. Ovo je dovelo do toga da neke Amerikanke traže pomoć od meksičkih aktivista za prava na abortus kako bi pristupile potrebnim medicinskim procedurama.

Odluka Vrhovnog suda Meksika navodi da je "pravni sistem koji je kriminalizovao abortus" bio neustavan i da je kršio ljudska prava žena i osoba koje mogu zatrudneti. Ova odluka sledi prethodnu odluku Vrhovnog suda o istoj temi u jednoj severnoj državi pre dve godine, koja je pokrenula proces dekriminalizacije abortusa od države do države.

Iako ova odluka predstavlja važan korak napred, aktivisti za prava na abortus moraće nastaviti svoju borbu za legalizaciju abortusa na državnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading