SMRTONOSNI VIRUS STIGAO U EVROPU! Četvrtog dana bolesti pojavljuju se velike MODRICE i krvarenje iz nosa

Autor: REPUBLIKA/TELEGRAF

Svet

09.07.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bolest napreduje, mogu se videti velika područja teških modrica, teških krvarenja iz nosa i nekontrolisanog krvarenja na mestima ubrizgavanja, koja počinju otprilike četvrtog dana bolesti i traju oko dve nedelje

SMRTONOSNI VIRUS STIGAO U EVROPU! Četvrtog dana bolesti pojavljuju se velike MODRICE i krvarenje iz nosa

Foto: AP/Jane Burlow

Virus, koji izaziva paniku širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka, a za koji se strahuje da je najveća pretnja javnosti, uskoro bi mogao da se nađe na britanskim obalama.

Krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) izbila je u Iraku i Namibiji, a bilo je slučajeva u Španiji, kao i smrtnih slučajeva zabeleženih u Pakistanu. Hitno zdravstveno upozorenje je već izdato u onome što je opisano kao trenutna najveća pretnja javnom zdravlju i strahuje se da će biti ubrzano klimatskim promenama.

Širi se preko krpelja, bolest je uzrokovana nairovirusom i prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) ima stopu smrtnosti između 10 i 40 procenata. Prošle nedelje, insajderi koji su razgovarali sa Parlamentarnim odborom za nauku, inovacije i tehnologiju otkrili su da je "velika verovatnoća" da bi uskoro moglo biti slučajeva u Velikoj Britaniji.

Tokom saslušanja, Džejms Vud, šef veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, rekao je da bi CCHF u nekom trenutku mogao da pronađe put do Velike Britanije preko njihovih krpelja. Strahuje se da će se bolest proširiti sa svojih uobičajenih teritorija i krenuti ka Britaniji i Francuskoj zbog klimatskih promena.

Među simptomima virusa su glavobolja, visoka temperatura, bol u leđima i zglobovima, bol u stomaku i povraćanje. Česte su i crvene oči, zacrvenelo lice, crveno grlo i petehije (crvene mrlje) na nepcu.

U teškim slučajevima, upozorava SZO, javljaju se žutica, promene raspoloženja i čulna percepcija. Kako bolest napreduje, mogu se videti velika područja teških modrica, teških krvarenja iz nosa i nekontrolisanog krvarenja na mestima ubrizgavanja, koja počinju otprilike četvrtog dana bolesti i traju oko dve nedelje.

Kod dokumentovanih izbijanja CCHF, stope smrtnosti kod hospitalizovanih pacijenata kretale su se od devet procenata do čak 50 procenata. Dugoročni efekti CCHF infekcije nisu dovoljno dobro proučavani kod preživelih da bi se utvrdilo da li postoje ili ne specifične komplikacije. Međutim, oporavak je spor.

Kako se širi?

Prema SZO, do prenošenja sa čoveka na čoveka može doći kao rezultat bliskog kontakta sa krvlju, izlučevinama, organima ili drugim telesnim tečnostima zaraženih osoba.

Trenutno ne postoji vakcina za ljude ili životinje zaražene bolešću.

CCHF se prenosi na ljude ili ugrizom krpelja ili kontaktom sa krvlju ili tkivima zaražene životinje neposredno nakon klanja.

Domaćini CCHF uključuju širok spektar divljih i domaćih životinja kao što su goveda, ovce i koze.

Prema SZO, većina slučajeva se dogodila kod ljudi koji su uključeni u stočarsku industriju, kao što su poljoprivredni radnici, radnici u klanicama i veterinari.

Prijavljeni smrtni slučajevi

Irak je navodno bio u velikoj borbi sa bolešću prošle godine, sa 212 incidenata zabeleženih između 1. januara i 22. maja. Od toga, 169 je prijavljeno samo između aprila i maja.

Agencija Frans pres je u maju dodala da je skoro 100 dodatnih slučajeva i 13 smrtnih slučajeva, do sada u 2023. pripisano žrtvama u Iraku, prenosi "Mirror".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading