PUTINOVA JUŽNOAFRIČKA VEZA: Predsednik Ramafosa smiruje Amerikance, pokrenuo istragu tvrdnji da Rusi nabavljaju oružje preko Kejptauna (FOTO)

Autor:

Svet

28.05.2023

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siril Ramafosa, predsednik Južnoafričke Republike, imenovao je komisiju za istragu američkih navoda da je ruski brod ukrcao oružje iz pomorske baze u blizini Kejptauna.

PUTINOVA JUŽNOAFRIČKA VEZA: Predsednik Ramafosa smiruje Amerikance, pokrenuo istragu tvrdnji da Rusi nabavljaju oružje preko Kejptauna (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Američki ambasador u Južnoj Africi Ruben Brigiti izjavio je 11. maja da je uveren da je ruski brod, koji je u decembru 2022. pristao u pomorskoj bazi Sajmonstaun u pokrajini Zapadni Kejp, ukrcao oružje iz Južne Afrike, ali vlasti te zemlje to negiraju.

Iz Ramafosinog kabineta je saopšteno da je on odlučio da pokrene istragu zbog ozbiljnosti optužbi, obima interesovanja javnosti i uticaja tih optužbi na međunarodne odnose Južne Afrike.

Foto: Tanjug/AP

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa

Navodi se da će tročlana komisija imati šest nedelja da sprovede istragu.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Rojters navodi da su optužbe izazvale diplomatski sukob između SAD, Južne Afrike i Rusije i dovele u pitanje nesvrstanu poziciju Južne Afrike u vezi sa ratom u Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading