BEZ MILOSTI! ZA SVAKA DVA METRA BAHMUTA STRADA JEDAN VAGNEROVAC: Klanica u gradu od čijeg osvajanja Putin i Prigožin ne odustaju (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

02.05.2023

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se najžešće borbe sa ruskim trupama i dalje vode kod Bahmuta, nakon što je Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke paravojne kompanije "Vagner grupa" i oligarh koji je karijeru izgradio na vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, objavio nove podatke iz te klanice na frontu.

BEZ MILOSTI! ZA SVAKA DVA METRA BAHMUTA STRADA JEDAN VAGNEROVAC: Klanica u gradu od čijeg osvajanja Putin i Prigožin ne odustaju (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP, Shutterstock

Iz Kijeva je navedeno da ruske snage pokušavaju napade na bahmutskom pravcu, a da se borbe nastavljaju u samom gradu.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski general-pukovnik Oleksandr Sirski komanduje odbranom Bahmuta

Oleksandar Sirski, komandant Istočne grupe Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je da Rusija kod Bahmuta uvodi u borbu nove jurišne grupe vagnerovaca, borce drugih privatnih kompanija i padobranske jedinice regularne Putinove vojske, ali ne uspeva da zauzme Bahmut.

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin

Prigožin je tokom vikenda objavio da vagnerovci kontrolišu 58.000 kvadratnih metara Bahmuta, dok je samo 2.900 kvadratnih metara ostalo pod kontrolom ukrajinske vojske.

Foto: Tanjug/AP

Bahmut

On je naveo da su njegove jedinice napredovale do 230 metara u raznim pravcima, a da je to napredovanje u jednom danu plaćeno životima 99 plaćenika, što bi značilo da za svaka dva metra osvojene teritorije gine jedan vagnerovac.

Prigožin je izneo tvrdnju da bi među njegovim borcima bilo barem pet puta manje žrtava da ruske birokrate u Ministarstvu odbrane Rusije nisu ograničile količinu municije koju od Kremlja dobijaju plaćenici.

Ove tvrdnje nadovezale su se na izjavu Prigožina Prigožina datu ruskom vojnom blogeru Semjonu Pegovu u kojoj je šef plaćenika najavio da će se "Vagner grupa" ugasiti.

Foto: Tanjug/AP

Vagnerovci u Ukrajini

- Sada dolazimo do tačke gde se Vagner završava. Vagner će, za kratko vreme, prestati da postoji. Mi ćemo postati istorija, nema šta da brinete, takve stvari se dešavaju - rekao je Prigožin, za čiju izjavu mediji navode da bi mogao da bude još jedan pokušaj "šale" kakve je imao i ranije.

Ipak, da se privatni rat Prigožina sa ruskim Ministarstvom odbrane nastavlja pokazuje i to što je poručio da, ako je njegovoj plaćeničkoj organizaciji suđeno da nestane, to se neće desiti zahvaljujući ukrajinskoj vojsci ili NATO, vec zbog "domaće birokratske kopiladi".

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Prigožin je u video snimku koji je objavio na svom Telegram kanalu naveo da je za borbene operacije svakodnevno potrebno najmanje 300 tona artiljerijske municije.

- Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera i to nije mnogo. Ali nama se šalje oko trećina ove količine - poručio je Prigožin dok je pregledao sanduke sa pešadijskim naoružanjem u skladištu u osvojenom ukrajinskom gradu Soledaru, severoistočno od Bakhmuta.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mitar

07.05.2023 12:38

Kvadratna ili dužna? Kubna? Ako je dužni, po širini ili dužini? Kod ovakvih vesti najteža mi je ne izvesnost.