PUTIN SPREMAN ZA NAPAD: U Velikoj Britaniji zavladao strah

Autor:

Svet

22.04.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otrežnjujuća istina je da se Kina i Rusija spremaju za širi sukob.

PUTIN SPREMAN ZA NAPAD: U Velikoj Britaniji zavladao strah

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Dugo se spekulisalo, ali sada znamo sigurno: ruski špijunski brodovi mapiraju vetroelektrane i ključne kablove kod britanske obale. Razlog za to može biti samo jedan - da se sabotira kritična infrastruktura Ujedinjenog Kraljevstva i Evrope u slučaju rata punog razmera sa Zapadom, piše britanski Telegraf.

Otrežnjujuća istina je da se Kina i Rusija spremaju za širi sukob. To ne znači da će se isto i desiti, ali Britanija hitno treba da prepozna razmere pretnje sadašnjem poretku. Naš svet postaje znatno opasniji, a London nije spreman.

- Naš kolektivni odgovor u proteklih 15 godina bio je zatvranje očiju, poricanje pretnje, podstaknuto ruskim novcem. Rat u Ukrajini nam je otvorio oči - upravo je ove nedelje sekretar kabineta Riši Sunak izdao upozorenje bez presedana o sajber pretnjama po našu nacionalnu infrastrukturu. I ministar odbrane Ben Volas je bio dosledan -  ali moramo učiniti mnogo više! - kako piše analitičar Bob Sili.

Foto: Tanjug/AP

 

Neki od najbližih saveznika Britanije, poput Poljske, ponovo se naoružavaju velikom brzinom. Ako se desi najgore, oni će biti spremni da brane evropsko tlo. Ali NATO je i dalje opasno izložena na moru, navodi britanski list

Rusija pomno ispituje ranjivost Evrope. Pored hrane, svakodnevni zahtevi savremenog društva uključuju izvore energije i komunikaciju. Podvodnih arterija moderne civilizacije je iznenađujuće malo. Na primer, samo tri gasovoda isporučuju čak 43 odsto britanskog gasa. Pet interkonektora isporučuje električnu energiju.

- Komunikacionih kablova ima više, ukupno 70, ali je dovoljno samo nekoliko dubokomorskih sabotaža da se „naš svet“ zaustavi bez ispaljenog metka. Dobili smo uveravanja da će vetroparkovi ojačati našu energetsku bezbednost, ali je malo analiza razmatralo njihovu vojnu izloženost - piše Sili.

Nova ratna pravila

Putin je dve decenije postavljao temelje za nekonvencionalno ratovanje. Rusko vojno razmišljanje posmatra sukobe kao kombinaciju vojnih i nevojnih oruđa državne moći. To je oblik totalnog rata, u kojem se koristi sve od kulture do kibernetičkih i konvencionalnih alata. Ovo odražava uverenje Kremlja da su se pravila rata promenila.

- Putin procenjuje opcije za napad na Zapad, ali ne želi da izazove vojni odgovor NATO-a. Kako bi Velika Britanija ili NATO reagovali na sabotažu neke misteriozne grupe, naizgled nepovezane sa Moskvom, koja bi rezultirala uništavanjem dubokomorskih kablova ili nekim drugim fizičkim oštećenjem? Da li bi vojni odgovor bio izvodljiv? Možemo li zaista rizikovati rat zbog sumnje? Vladimir Putin zna odgovor na to pitanje - prenose strani medij.

Foto: Tanjug/AP

 

- Ovaj vek biće svedok borbe između dve verzije čovečanstva. Onaj koji predstavlja otvorena društva nasuprot onom koji predstavlja zatvorene, autoritarne sisteme koji koriste sve oblike državne represije da ugnjetavaju narod i ugrožavaju druge. To je borba koju nismo želeli, ali koju ne možemo i ne smemo da izgubimo. Kao što smo videli toliko puta sa Putinom, rat je ne samo zamisliv već je i neophodan. Čak i sada, koristeći svoje špijunske brodove u Severnom i Baltičkom moru, preti da proširi sukob u Ukrajini van te teritorije. Ne smemo mu to dozvoliti - zaključuje ugledni britanski list, kako prenosi AloRusija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Tačko Našić

22.04.2023 20:34

Udri Putine i budi brz i precizan.

Tvrtko Čelik

22.04.2023 20:37

Anglosanksonci koren svakog zla, biće uskoro na dnu okeana.

Džonko

22.04.2023 21:09

Zanimljiva analiza sa mnooogo pitanja i zagonetki... Da li su takva pitanja postavljali i oko sabotaža na Severnim tokivima... Ne verujem... Ali kada je njihova zadnjica u pitanju eeee ima mnogo pa kako pa zašto pa jel mora jel možemo ovo ili ono... Evo za svagda da se zna... Anglosaksonci MRZI VAS CEO SVET JER STE KANCER OVE PLANETE...!!!