ZAPAD DRHTI ZBOG OVOG SASTANKA! Putinu se smeši brk, Peking je OVAKO odgovorio na pritiske!

Autor:

Svet

17.04.2023

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važan sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog ministra odbrane Li Šangfua se desio u nedelju.

ZAPAD DRHTI ZBOG OVOG SASTANKA! Putinu se smeši brk, Peking je OVAKO odgovorio na pritiske!

Foto: Tanjug-AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski ministar odbrane Li Šangfu sastali su se u nedelju u Moskvi, gde su njih dvojica pozdravili blisku vojnu saradnju svojih zemalja, prenosi CNN.

Sastankom je započela Lijeva četvorodnevna poseta Rusiji - to je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupio na tu ulogu prošlog meseca. To dolazi kada su zapadne zemlje pojačale pritisak na Peking da natera Putina da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

Lija, generala i veterana kineske vojne modernizacije, SAD su sankcionisale 2018. zbog transakcija sa ruskim izvoznikom oružja pod kontrolom države Rosoboroneksportom, kada je vodio Odeljenje za razvoj opreme kineske vojske. Te transakcije su uključivale rusku isporuku Kini borbenih aviona Su-35 2017. i opreme za raketne sisteme zemlja-vazduh S-400 2018. godine, navodi američki Stejt department.

Foto: Tanjug-AP

Lijev sastanak sa Putinom

Lijevo putovanje je usledilo nakon prošlomesečne državne posete kineskog lidera Si Đinpinga Rusiji, u kojoj su Si i Putin dodatno učvrstili veze svojih zemalja i obećali da će "produbiti vojno međusobno poverenje“ i ojačati vojnu razmenu i saradnju, piše Mondo.

Tokom sastanka sa Lijem u nedelju, Putin je nazvao Sijevu nedavnu posetu Rusiji "veoma produktivnom“ i rekao da se odnosi između Rusije i Kine dobro razvijaju u svim oblastima, uključujući vojne resore, navodi se u saopštenju Kremlja. Vojna saradnja između zemalja bila je "jedna od najvažnijih oblasti koja jača izuzetno poverljivu, stratešku prirodu odnosa“, rekao je Putin.

Li je rekao Putinu da je poverenje između vojske dve zemlje "sve više konsolidovano“ i da je saradnja dala "plodonosne rezultate“, navodi se u čitanju kineskih državnih medija. Kina je spremna da radi sa Rusijom na "jačanju strateške komunikacije između dve vojske, jačanju multilateralne koordinacije i saradnje i davanju novih doprinosa očuvanju regionalne i globalne bezbednosti i stabilnosti“, rekao je Li, pozivajući se na konsenzus između Sija i Putina, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading