Putin: Ako Zapad počne da koristi nuklearno oružje odgovorićemo istom merom! Glavni zaključci sa sastanka šefa Kremlja i Si Đinpinga (VIDEO)

Autor:

Svet

21.03.2023

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping razgovarao je sa ruskim zvaničnicima u Moskvi. Danas su na programu bili susreti sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, premijerom Mihailom Mišustinom, kao i sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Sergejem Lavrovom i Sergejem Šojguom.

Putin: Ako Zapad počne da koristi nuklearno oružje odgovorićemo istom merom! Glavni zaključci sa sastanka šefa Kremlja i Si Đinpinga (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnom sastanku prisustvovale su i ostale istaknute diplomate, ali i predstavnici biznis sektora.

Poslednja poseta kineskog predsednika daće dodatan podsticaj razvoju dobrih bilateralnih odnosa i strateške saradnje Moskve i Pekinga, ocenili su iz Kremlja. 

Međunarodni sistem, podsetimo, trenutno doživljava krizu svetskih razmera, a globalna situacija, kako navode ruski i kineski zvaničnici, zahteva dalje razvijanje njihovih odnosa. Ovo je neophodno kako bi se i Moskva i Peking bolje izborili sa spoljašnjim izazova.

Rusija i Kina zalažu se za prelazak na multipolarni svetski poredak, a njihova inicijativa dobija podršku velikog broja zemalja Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Sudeći po tektonskim pormenama koje su usledile od februara prošle godine, ovaj proces je već započet.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i Kine Si Đinping su se nakon zvaničnog sastanka obratili na konferenciji za novinare i otkrili o čemu su sve razgovarali iza zatvorenih vrata, ali i tokom sastanka u proširenom sastavu.

Putin je potvrdio da je bilo reči o Ukrajini i istakao da mirovni plan, koji je predložila Kina, može da posluži kao baza.

- Naravno da nismo ignorisali situaciju oko Ukrajine. Verujemo da su mnoge stavke mirovnog  plana koji je predložila Kina u skladu sa ruskim i mogu da posluže kao baza za mirovno rešenje kada za to budu bili spremni Zapad i Kijev. Međutim, mi za sada ne vidimo tu spremnost sa njihove strane - rekao je Putin.

Si Đinping je, sa druge strane, rekao da se Peking zalaže za mir i dijalog oko Ukrajine.

- Kina je prošlog meseca objavila stav o političkom rešavanju ukrajinske krize. Želeo bih da istaknem da se u ovom rešenju stalno rukovodimo ciljevima i principima Povelje UN, držimo se objektivne i nepristrasne pozicije i aktivno promovišemo pomirenje i obnavljanje pregovora. Naš stav je zasnovan na samoj suštini pitanja i istini. Uvek smo za mir i dijalog, čvrsto stojimo na pravoj strani istorije - poručio je Si Đinping.

Obojica lidera su se složila da su njihovi razgovori bili konstruktivni. Putin je na konferenciji izneo sledeće:

- Da se Moskva i Peking oštro protive kršenju interesa drugih zemalja radi sticanja prednosti;
- Da će Rusija raditi na međunarodnim platformama za formiranje velikog evroazijskog partnerstva u budućnosti;
- Da postoje mogućnosti za povećanje izvoza mesa i žitarica iz Rusije u Kinu;
- Da su tokom razgovora detaljno razmotrena pitanja energetske saradnje, koja napreduje dobrim tempom.
- Najavio je da će se isporuke LNG-a iz Rusije u Kinu proširiti, te da je Moskva spremna da poveća isporuke nafte
- Putin je istakao da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou u istoriji.

Predsednik Rusije je iskoristio konferenciju i da upozori Zapad da će Rusija reagovati ukoliko "kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom".

Putin: Rusija i Kina se odlučno protive državama koji ugrožavaju druge

17.25 - Putin je istakao da je evidentno gomilanje konfliktnog i kriznog potencijala kroz praksu nepravednih sankcija koje Zapad uvodi protiv Rusije i drugih zemalja koje smatra neprijateljskim.

- U tom kontekstu, Rusija i Kina se odlučno protive državama i blokovima koji štete drugima - naglasio je on.

Putin: Uvažićemo kineski mirovni plan za Ukrajinu kad Zapad pokaže spremnost

17.15 - Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje u Ukrajini, rekao je ruski predsednik.

Međutim, kako je kazao, to će se desiti tek kada Zapad i Kijev pokažu spremnost.

- Svoju spremnost do sada nisu pokazivali - rekao je.

Si Đinping: Kina se zalaže za mir i dijalog po pitanju rešavanja sukoba u Ukrajini

17.10 - Kineski lider se dotakao i ukrajinske krize i naglasio da se Kina, kao i do sada, zalaže za mirno rešenje sukoba.

- Kina i Rusija, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, nastaviće da podržavaju osnovne principe međunarodnih odnosa - rekao je Si Đinping.

Putin: Odgovorićemo istom merom na korišćenje nuklearnog oružja

17.00 - Rusija će biti prinuđena da reaguje kada kolektivni Zapad počne da koristi nuklearno oružje, rekao je Putin.

- Danas sam čuo da će Velika Britanija poslati, ne samo tenkove, već i municiju sa nuklearnim oružjem. Definitvno je Zapad spreman da ratuje sa RUsijom do psolednjeg Ukrajinca ne samo na rečima, već i na delu - rekao je Putin i dodao da će Rusija odgovoriti istom merom.

Putin: Želimo da razvijemo projekat "Severni morski put"

16.13 - Rusija i Kina su raspoložene da formiraju zajedničko telo koje će raditi na daljem razvoju projekta "Severni morski put", s obzirom da postoji veliki potencijal za to, ukazao je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Obećavajuća je saradnja sa kineskim partnerima u daljem razvoju najkraćeg morskog puta koji povezuje Rusiju i Daleki Istok - rekao je Putin.

Putin: Dogovoreni svi koraci za gasovod "Snaga Sibira 2"

15.45 - Predsednik Putin je rekao da su dogovoreni svi koraci za razvoj gasovoda "Snaga Sibira 2" kojim će se dodatnim putem dopremati gas do kineskih potrošača.

- Gotovo svi parametri za 'Snagu Sibira 2' su dogovoreni - precizirao je Putin

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin


Putin: Želimo da koristimo juane u trgovini

15.20 - Rusija želi da koristi kineske juane kao valutu u trgovini, rekao je predsednik Rusije.

- Neophodno je da i dalje podstičemo trgovinu između Ruske Federacije i Kine u našim nacionalnim valutama - precizrao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

Si treba da uživo popriča sa Zelenskim

14.50 - Kina bi trebalo da počne da malo bolje shvata poziciju ukrajinskog rukovodstva, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarišući posetu predsednika Si Đinpinga Moskvi i nedavno objavljeni mirovni predlog KNR. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading